Zbog rasta akciza za duvan, od 1. februara paklica cigareta pojedinih proizvođača poskupeće deset dinara. Državni namet na duvan, po akciznom kalendaru, veći je 1,5 dinar, ali proizvođači povećaju cenu paklice i do deset dinara.

Izvesno je da će nove cene imati domaći proizvođači duvana jer je tako i predviđeno akciznim kalendarom sve do 2020. godine. Po tom kalendaru, od 2017. do 2020. godine svakog januara i juna specifična akciza za cigarete raste 1,5 dinar. S najnovijim povećanjem, državni deo od svake paklice, umesto dosadašnjih 68,5 dinara, iznosiće od 1. februara 70 dinara. Uz pomenutu akcizu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna od 33 odsto cene, a na sve to računa se PDV. Naredno poskupljenje cigareta može se očekivati u junu, s tim što će nova cena početi da se primenjuje od 1. jula.

Inače, dinarski iznos akciza na cigarete iz uvoza i na one koje se proizvode u Srbiji ne usklađuje se s godišnjim indeksom potrošačkih cena u prošloj godini, kao što se to čini s akcizama na druge proizvode.

U „Službenom glasniku Srbije” objavljeni su dinarski iznosi akciza usklađeni s rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini koji će se primenjivati od 1. februara pa se može očekivati i povećanje cena kafe, alkoholnih pića – ali do toga i ne mora doći – a još uvek se ne zna šta će biti s cenom goriva.

Po Vladinoj odluci u kategoriji alkoholnih pića, usklađeni iznos akciza na rakije od voća, grožđa, vina i druge voćne rakije s dodatkom ekstrakta bilja, delova bilja ili poljoprirednih proizvoda od 1. februara je 132,36 dinara po litru. Na spisku su rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina – 337,29 dinara po litru, zatim ostala jaka alkoholna pića – 216,68, niskoalkoholna – 22,41, kao i pivo, za koje je akciza 25,61 dinara po litru.

Akciza za nepreženu kafu je 90,09 dinara po kilogramu, za prženu iznosi 112,60 dinara, dok će za ljuspice i opne od kafe ona iznositi 123,86 dinara po kilogramu.

Tečnost za punjenje elektronskih cigareta od 1. februara ima akcizu od 4,32 dinara po mililitru, a cigare i cigarilosi 23,73 dinara po komadu.

„Pal-mal” i LM 260 dinara
Kompanija „Filip Moris” već ima pripremljen novi cenovnik od 1. februara, pa će tako paklica „pal-mala” i LM-a košati 260 dinara, „laki” će poskupeti na 280 odnosno 290, „marlborou” će cena biti 340, „marlborou tač” od 300 do 310, „parlamentu” 380, „česterfildu” 270, IV će imati cenu 360 dinara…

Može se očekivati da i drugi proizvođači cigareta u Srbiji cenu paklice povećaju deset dinara jer tako su činili dva puta prošle godine.

Odlukom su usklađeni iznosi do kojih se umanjuje plaćena akciza na derivate nafte, biogoriva i biotečnosti za gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo za transportne svrhe za prevoz lica i stvari – 48,56 dinara po litru, za grejanje, kao energetska goriva u proizvodnji električne i toplotne energije.

Izvor: Dnevnik

Možda Vam se svidi i