Zaposlenima u državnim i javnim preduzećima 2019. plate veće 5%

Od strane Ozon
1 komentar

Zaposlenima u državnim i javnim preduzećima od iduće godine će zarade biti uvećane 5%, odlučila je Vlada Srbije. Ta povišica predviđena je izmenama i dopunama Zakona o privremenom uređivanju osnovice za obračune i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, koji je usvojila Vlada Srbije.

Izmene se odnose na zarade zaposlenih u preduzećima gde je Republika Srbija, odnosno lokalna samouprava vlasnik više od 50% kapitala, kao i u republičkim i lokalnim javnim preduzećima, a koje su veće od 25.000 dinara.

Zarade zaposlenih u državnim i javnim preduzećima, kao i u javnom sektoru, veće od 25.000 dinara, prethodne četiri godine su u sklopu fiskalne konsolidacije bile umanjene 10%.

U obrazlaženju izmena zakona o privremnom umanjenju zarada zaposlenih u tim preduzećima Vlada je navela da „nakon uspešno sprovedene fiskalne konsolidacije, stabilizacije javnih finansija i preokreta višegodišnje rastućeg trenda javnog duga, ostaje fokusirana na dalje poboljšanje privrednog ambijenta i obezbeđivanje visokih stopa privrednog rasta, sa krajnjim ciljem smanjenja nezaposlenosti i podizanja životnog standarda stanovništva“.

Povišice plata od iduće godine dobiće i zaposleni u javnom sektoru, koje će iznosti od sedam do 12%.

ekapija.com

You may also like

1 komentar

5% 14.11.2018. - 11:44 am

ovo je vraćanje 5 % A NE POVEĆANJE !!!!

Komentari su zatvoreni.