Putnici agencije „S.A.B. Travel“ od u ponedeljak mogu da zatraže povrat svog novca. Uz formular sa sajta JUTA, šalje se ugovor o putovanju, dokaz o uplati…

SVI putnici kojima je letovanje uništila turistička agencija „S.A.B. travel“ od ponedeljka mogu da predaju odštetne zahteve. Rok za prijavu i slanje dokumentacije je narednih 45 dana, a prve isplate mogu da se očekuju do kraja avugusta. To važi za sve one koji imaju potpisan ugovor sa agencijom i uplaćen aranžman.

– Postoje dva načina da se odštetni zahtev preda – objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. – Sa sajta Jute može da se skine odštetni zahtev, popuni, odštampa i uz ugovor o putovanju, dokaz o uplati i garanciji putovanja, spakuje u koverat i pošalje DDOR, na poštanski faks koji se nalazi na našem sajtu. Može i da se ode direktno, u neku od poslovnica DDOR i kod njih se popuni odštetni zahtev i spremi sva dokumentacija.

Zasad ima 2.900 ugovora o putovanju, sa oko 6.000 putnika. Odštetni zahtev je vredan 589.000 evra, što je skoro duplo više nego što može da se obešteti aktiviranjem polise osiguranja. Ipak, Seničić je rekao da postoji realna šansa da bude vraćeno i do 85 odsto od uplaćenog aranžmana.

– U avgustu bi trebalo da počnu isplate i to će trajati do kraja avgusta – govori Seničić. – Inače, u redovnoj proceduri, da je išlo preko osiguranja, to bi trajalo znatno duže.

Nisu samo putnici „S.A.B. travela“ oštećeni. Tu su i putnici čačanske agencije „Džez travel“. Oni imaju rok od dve nedelje da vrate novac turistima koje su prevarili, a ukoliko se to ne dogodi, i tu će biti aktivirana garancija putovanja. Na sreću, putnika nema mnogo, pa bi trebalo da celokupan iznos bude vraćen. Obe agencije bile su članice JUTA. Inače, poslednjih godina propalo je više od 20 turističkih agencija, koje nisu bile u JUTA. Njihovi putnici ostali su definitivno i bez para i bez putovanja.

ODUZETE LICENCE

TURISTIČKA inspekcija oduzela je od početka godine osam licenci za rad, a urađene su 584 kontrole. Licenca je oduzeta agencijama – „Điramondo“, „Okej travel“, „Safra end Svas“, „Planeta promet“, „Krduzbrend“, „Travel“, „Sunis turs“ i „S.A.B travel“. Pojedinim agencijama oduzeta je licenca zbog otkazivanja putovanja, dok druge nisu imale obezbeđenu garanciju putovanja.

Novosti

Možda Vam se svidi i