Počela sanacija klizišta

Od strane Ozon
0 komentar

Vajevo/Šabac – Na ulazu u Valjevo iz pravca Šabca počela je sanacija klizišta koje je zahvatilo površinu od 15 hektara i ugrozilo 40 domaćinstava ovog gradskog naselja. Klizište je oštetilo nekoliko zgrada, kopani su temelji, takođe uništeni su zasadi voća, ulice kao da su preorane, a takođe došlo je i do poteškoća u snabdevanju vodom za piće i funkcionisanja kanalizacije.

Valjevski neimari koriste ove lepe zimske dane da bi posao kojeg su se prihvatili završili što pre, najkasnije do polovine maja ove godine.

,,Planirano je da se izgradi 3.540 metara drenažnih rovova, 1.500 metara kišne kanalizacije, kao i potporno drenažnih građevina u dužini od nekoliko stotina metara. Cilj ovog projekta je obezbeđenje postojećih stambenih infrastrukturnih objekata od erozivnog dejstva podizanjem na viši stepen stabilnosti delova padine na kojima su izgrađeni objekti. Ovim radovima biće zaustavljena dalja erozija tla, stabilizovaće se padina i stvoriće se uslovi za normalno funkcionisanje domaćinstava”, izjavio je gradonačelnik Valjeva, Slobodan Gvozdenović za Glas zapadne Srbije.

Za ove radove uložiće se više od 78 miliona dinara koje je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjem.

U ovom valjevskom naselju u ulici Ive Andrića, razgovarali smo i sa nekoliko meštana čija su domaćinstva najviše ugrožena.

,,Već mesecima ne mogu da spavam od kako je pre tri godine proradilo ovo klizište. Spavamo na smenu jer se tokom cele noći čuje pucketanje, pa se plašimo rušenja kuće. Zahvalni smo Vladi Republike Srbije i Gradu Valjevu što su najzad izdvojili ova značajna sredstva da unesu mir među stanovnike ovog naselja i da se zaustavi dalje klizište”, rekla je meštanka Grozdana Žunac.

Slično nam je rekao i David Mitrović koji u ovom naselju ima voćnjak trešanja, kaže da je dobrodošla pomoć RS i Grada Valjeva da se pomogne ovom stanovištu, kako bi moglo normalno da živi.

GZS / J. Stojić

You may also like