Nedimović: Sredstva IPARD fondova za mašine i objekte

Od strane Ozon
0 komentar

Poljoprivrednicima u Srbiji od sredine decembra prošle godine na raspolaganju su sredstva IPARD programa EU, a do sada je pristigao 51 zahtev.

Od toga 15 zahteva je za mašine i 36 za traktore, a rok za podnosenje dokumentacije je 26. februar.

– U martu će biti raspisan konkurs za preradu, gde će poljoprivrednici moći da konkurišu za sredstva koja sluze izgradnji objekata, ali i za nabavku mašina – rekao je za „Novosti“ ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Prema njegovim rečima, do kraja godine biće još pet poziva, što će sa ova dva prethodna biti ukupno sedam za 2018. godinu.

Tokom ove godine poljoprivrednicima je iz IPARD fonda namenjeno 50 miliona evra.

Reč je o pretpristupnim sredstvima EU koja su namenjena poljoprivredi u iznosu od 175 miliona evra koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine.

Kako je Ministarstvo poljoprivrede ranije saopštilo, visina podsticaja koji se obezbeđuju iz fondova EU iznose od 60 do 80 odsto vrednosti ulaganja u zavisnosti od starosti poljoprvirednika.

Novac moze da se koristi u proizvodnji i preradi voća, povrća i ostalih useva i to od 5.000 do 7.000 evra, dok se za proizvodnju i preradu mleka i mesa moze računati na povraćaj od 5.000 do milion evra.

Pravo na IPARD podsticaje mogu da ostvare oni koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu.

Tanjug

 

You may also like