Merkator grupa u sklopu finansijske konsolidacije vrši procenu vrednosti nekretnina u regionu i planira njihovu prodaju.

Taj postupak je deo strategije Merkator grupe iz 2014. godine, kako bi prodajom nekretnina i u Srbiji kompanija smanijla bankarske dugovi do nivoa koji, kako navode, oslobađa finansijska sredstava za dalja ulaganja u razvoj i investicije u narednom periodu.

Merkator je za procenu vrednosti nekretnina i zemljišta koje nije u funkciji i organizovanje tendera za njihovu prodaju angažovao konsultanske kuće JLL i Kolijers. Procena je da je ukupna vrednost nekretnina koje Merkator grupa planira da proda u regionu oko 410 miliona evra.

Među tim nekretninama su i dve u Srbiji – Merkator centar u Novom Sadu i Roda FOB na Novom Beogradu koji se prostire na zemljištu od 100.000 kvadrata, a za koje već ima zainteresovanih kupaca. Tržni centar Merkator na Bulevaru Zorana Đinđića na Novom Beogradu već ranije je prodat konzorcijumu koji predvodi MPC Holding Petra Matića.

Analize pokazuju da u celoj Merkator grupi najveći potencijal za razvoj ima maloprodaja u Srbiji jer se očekuje rast kupovne moći na osnovu očekivanog rasta bruto-domaćeg proizvoda, porasta zaposlenosti i stabilnog dinara. Takođe je za rast prodaje Merkatora u Srbiji potencijal i to što najveći trgovinski lanci zauzimaju 26 odsto tržišta, a ostalo drže mali trgovci.

U okviru Merkatora S koji u Srbiji zapošljava 9.600 ljudi posluju Idea i Roda.

Ljajić: Prodaja objekata Merkatora ranije planirana

Prodaja dva objekta Merkatora u Srbiji je bila ranije planirana i u funkciji je razvoja maloprodaje te kompanije, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić. On je rekao da je Merkator grupa prošle nedelje u Ljubljani kreditorima i bankarima predstavila plan restrukturiranja i daljeg razvoja tog trgovinskog lanca, koji uključuje prodaju 17 objekata u regionu.

„U tom planu je ideja da se proda 17 objekata Merkatora, od toga osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj i četiri u BiH. Namera je da se ti objekti, ako je moguće, prodaju zajedno, jednom investitoru, kako bi se smanjili dugovi prema bankama i dobavljačima“, rekao je Ljajić.

On je istakao da Srbija nije među zemljama gde je planirana prodaja objekata Merkatora, ali da od ranije Merkator S priprema prodaju dva objekta, u Novom Sadu i na Novom Beogradu, kako bi obezbedio novac za dalji razvoj maloprodaje u Srbiji, za koju je procenjeno da ima veliki potencijal.

Ocenio je da je Srbija dobro tržište za velike trgovinske lance zbog rasta potrošnje jer se očekuje privredni rast i dalji rast primanja stanovništva.
Autor: Beta

Možda Vam se svidi i