SREMSKA MITROVICA/BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas tužilaštvo i sud da italijanskom fotoreporteru Mauru Donatu omoguće da se brani sa slobode.
Donato je u pritvoru u Sremskoj Mitrovici, pošto je prošlog petka uhapšen u Batrovcima pod optužbom da je izbo troje i opljačkao jednog migranta u Šidu.

To su za UNS potvrdili Donatov advokat Aleksandar Stjelja i italijanska ambasada, u kojoj nisu želeli da daju nikakve podatke o slučaju.

Po informacijama do kojih je došlo UNS, Donato je uhapšen kada je prelazio granicu.
Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrenulo je istražni postupak i odredilo mu pritvor od 30 dana.

Kako se navodi u saopštenju UNS, Donata su kao odgovornog za nasilje i krađu prepoznala tri migranta sa fotografije koju MUP ima iz pasoša, a koja je stara deset godina.

Kako italijanski portal lastampa.it piše, na toj slici on izgleda potpuno drugačije nego danas.

UNS navodi da je Donatova odbrana tražila da se migranti hitno pozovu u sud i da im se pokaže novija fotografija Donata.

Tužilaštvo je prihvatilo zahtev, a migranti su, pogledavši nove fotografije, rekli da to ipak nije osoba koja ih je napala i opljačkala u noći između 11. i 12. marta, saznaje UNS.

Prema informacijama UNS, Donato je još u pritvoru jer se čeka još jedan svedok.

„Pozivam tužilaštvo i sud da Donatu odmah omoguće da se brani sa slobode i da javnosti predoče sve informacije o tom slučaju. Pravo novinara da slobodno izveštavaju ne sme se ograničavati bez jasnih i opravdanih razloga“, izjavio je predsednik UNS Vladimir Radomirović.

I Međunarodna federacija novinara i italijansko udruženje novinara pozvali su srpske vlasti da odmah oslobode fotoreportera, dodaje se u saopštenju UNS.

Možda Vam se svidi i