Srbija priprema Zakon o računanju vremena u jeku evropske rasprave ima li smisla pomerati kazaljke dva puta godišnje.

Cilj je da se garantuje jedinstveno vreme na teritoriji čitave zemlje. Posebna radna grupa sastavila je nacrt propisa koji predviđa da građani Srbija i dalje poslednje nedelje u martu kazaljke pomere sat unapred, a vrate ga nazad poslednje nedelje oktobra.

Interesantno je da je poslednji Zakon o računanju vremena kod nas usvojen 2006. još kad smo delili državu sa Crnom Gorom. Naša zemlja, međutim, svoje zakonodavstvo usaglašava sa evropskim, a ukoliko EU reši da ubuduće ne postoji letnje i zimsko računanje, odluci ćemo se prilagoditi i mi.

A u EU je pomeranju časovnika prema zimskoj i letnjoj shemi po svoj prilici odzvonilo. Ostaje, najverovatnije, samo još da se vidi koja će satnica biti prihvaćena kao konstantno pravilo u daljem računanju vremena.

Posle više zahteva evropskih poslanika i mnogobrojnih građanskih peticija, Evropska komisija je odlučila da ispita mišljenje stanovnika EU o redovnom polugodišnjem pomeranju kazaljki.

U anketi koja je pokrenuta početkom jula, a završena u ponoć u četvrtak, učestvovalo je 4,6 miliona ljudi. EK će sada analizirati prikupljene rezultate i kroz nekoliko nedelja na osnovu toga izaći sa konkretnim predlogom.

Iako odluka još nije doneta, bliže realnosti je da se kazaljke više na silu ne pomeraju, jer prelazak sa zimskog na letnje vreme ima sve više protivnika.

Veštačka promena vremena je uvedena da bi se ostvarile uštede u energiji, ali su istraživanja koja su izvršena na traženje EK pokazala da je korist u tom smislu veoma mala.

S druge strane, posledice po zdravlje nisu zanemarljive. Neka istraživanja su pokazala da probleme usled promene računanja vremena oseća čak 20 odsto ljudi.

srbijadanas.com/Novosti

Možda Vam se svidi i