Vučić: Porodilja iz Šida spasila desetine dece, sutra prijem u Predsedništvu da joj se zahvalim

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Predsednik Vučić će primiti majku žrtve akušerskog nasilja u Predsedništvu

Danas je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio da će Maricu Mihajlović, majku čije je novorođenče preminulo usled akušerskog nasilja u Sremskoj Mitrovici, primiti u Predsedništvu. Ovom prilikom, Vučić je izrazio duboko žaljenje zbog tragedije i zahvalio Mihajlović na hrabrosti što je izašla u javnost sa svojom pričom, piše Politika.

„Koliko sam nesrećan i tužan zbog činjenice da se tom detetu i toj majci to dogodilo, srećan sam što je Marica Mihajlović izašla u javnost. Ja ću sutra da je primim u Predsedništvu“, izjavio je Vučić novinarima u Beogradu.

Predsednik je naglasio da će lično izraziti zahvalnost Marici Mihajlović jer je svojom hrabrošću i otvorenom pričom o tragediji pomogla da se skrene pažnja na problem akušerskog nasilja. Vučić smatra da će ovakvi slučajevi uticati na to da akušeri budu dodatno pažljivi i odgovorni prema pacijentkinjama.

„Siguran sam da 99,99 odsto njih koji rade sa majkama daju sve od sebe, žive za živote tih majki i te dece. Uvek imate 0,01 tih neodgovornih, ali će sada i oni shvatiti da država reaguje snažno i odgovorno i da će takve majke uvek da imaju našu podršku, pa ćemo i to da smanjimo u budućnosti“, dodao je predsednik.

Tema akušerskog nasilja postala je aktuelna u javnosti, a predsednik je podsetio da je to ozbiljan problem koji zahteva odgovorno postupanje nadležnih državnih organa. On je, međutim, upozorio da se ne bi trebalo mešati u krivično-pravne aspekte slučaja i pozvao na strpljenje dok nadležni organi ne završe svoju istragu.

„Prijavite akušersko nasilje“ – apelovao je Vučić i istakao da svaka žena ima pravo na odgovarajuću negu tokom porođaja i da treba biti tretirana s poštovanjem. Takođe, predsednik je naglasio da je važno informisati pacijentkinje o procedurama i dati im priliku da donesu odluke o svom telu.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje fizičko i verbalno zlostavljanje, ponižavanje i prinudne medicinske procedure, postavljajući žene u poziciju ranjivosti. Ukoliko smatrate da ste žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite za pomoć.

Politika

Možda Vam se svidi i