Vlada Srbije povećala maržu vlasnicima pumpi: Nova cena goriva i subvencije za poljoprivrednike

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Srbije donela je odluku o izmeni Uredbe o ograničavanju cena derivata nafte, što je rezultiralo povećanjem marže trgovcima na pumpama. Prema novoj odluci, marža za trgovce na pumpama za evrodizel i benzina evropremijum BMB 95 povećana je sa 13 dinara na 16 dinara po litru.

Ova odluka usledila je nakon produženja Uredbe o ograničavanju cena evrodizela i benzina evropremijum BMB 95 krajem januara, koja će važiti do 27. jula.

Posebno je važno istaći da je cena dizela za poljoprivrednike određena na 179 dinara po litru i to isključivo na pumpama Naftne industrije Srbije. Poljoprivrednici imaju pravo na subvencionisanu cenu od 100 litara dizela po hektaru.

Jedna od ključnih izmena Uredbe odnosi se na pravo poljoprivrednika na gorivo po subvencionisanim cenama za površine upisane u Registru poljoprivrednih gazdinstava na dan 1. april 2024. godine.

Ova odluka, iako povećava maržu za trgovce na pumpama, omogućava stabilniju cenu goriva i dodatnu podršku poljoprivrednicima, čime se pruža veća finansijska podrška ovom sektoru.

Možda Vam se svidi i