VIDEO Kreće pojačana kontrola: Visoke kazne za paljenje vatre na otvorenom i hitna intervencija vatrogasne službe na broj 193!

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U cilju prevencije i zaštite građana od potencijalnih požara na otvorenom prostoru, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije izdao je urgentni apel građanima da budu posebno oprezni i odgovorni tokom korišćenja otvorenog plamena.

S obzirom na trenutni period karakterisan visokim temperaturama i suvim vremenom, koje pogoduje brzom širenju požara, postoji realna opasnost za živote i zdravlje građana, kao i za prouzrokovanje značajnih materijalnih šteta.

Imajući u vidu period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru, koje se veoma brzo širi i stvara velike materijalne štete pa čak i gubitak ljudskih života, sektor za vanredne situacije MUP apeluje na građane da ne pale vatre na otvorenom prostoru. Ukoliko primete požar, molimo ih da odmah obaveste vatrogasno spasilačku službu na dežurni broj 193. Podsećamo građane da je paljenje vatre zakonom o zaštiti od požara zabranjeno i da su propisane kazne za fizička lica od 10 do 50 hiljada dinara, a za pravna lica od 300 hiljada do milion dinara. Sektor za vanredne situacije u narednom periodu vršiće pojačanu kontrolu u cilju suzbijanja paljenja vatre na otvorenim površinama. Zbog visokih temperatura očekujemo povećan broj požara, te apelujemo na građane da budu odgovorni i oprezni, rekao je Vladimir Drmanović, komandir vatrogasne čete i zamenik komandanta bataljona.

Zabrane i kazne

Zakonom o zaštiti od požara jasno je definisano da je zabranjeno:

 • Spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru
 • Spaljivanje ostataka strnih useva
 • Spaljivanje smeća
 • Loženje vatre u šumi i na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi predviđene su kazne:

 • Za fizička lica:
  • Za nepoštovanje zakona o zaštiti od požara: od 10.000 do 50.000 dinara
  • Za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća: 10.000 dinara
 • Za pravna lica:
  • Za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća: od 300.000 do 1.000.000 dinara

Hitno obavestite vatrogasnu službu

Ukoliko primetite požar na otvorenom prostoru, odmah obavestite vatrogasno-spasilačku jedinicu pozivom na broj 193 kako bi se preventivno delovalo i sprečilo širenje požara.

Pojačan nadzor terena

Sektor za vanredne situacije, u saradnji sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova i nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, najavljuje pojačan nadzor i obilazak terena radi identifikacije i procesuiranja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe. Cilj ovih aktivnosti je smanjenje broja požara na otvorenom prostoru i povećanje bezbednosti građana.

Apelujemo na sve građane da budu odgovorni i poštuju zakonske odredbe kako bismo zajedno doprineli očuvanju bezbednosti i zaštiti životne sredine.

Možda Vam se svidi i