Usklađene akcize: Cigarete za 10 dinara skuplje od 1. maja

Od strane Ozon
0 komentar

Od 1. maja stupaju na snagu novi iznosi akciza koji su usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Ova promena već je rezultirala povećanjem cena cigareta, a novi cenovnik već je objavljen u Službenom glasniku.

Prema novim informacijama, pojedine vrste cigareta biće skuplje za deset dinara. Na primer, cigarete brenda „Karelia slims“, umesto 390 dinara, od 7. maja koštaće 400 dinara, dok će Karelia Blue 100s biti 340 dinara. Lucky Strike će biti dostupan po ceni od 350 dinara.

Očekuje se da će se nove cene odnositi i na proizvode drugih proizvođača duvana.

Iako će ovo povećanje dodatno opteretiti potrošače, treba imati u vidu da su cigarete u Srbiji i dalje među najjeftinijim u Evropi, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici. Interesantno je da akcize čine 61 odsto te cene, dok PDV čini čak 77 procenata.

Akciza po paklici će do 30. juna iznositi 97,70 dinara, što predstavlja značajan skok u odnosu na prethodne iznose. Nakon toga, očekuje se dalje povećanje akcize, pa će do 31. decembra iznositi 99,41 dinara, dok će od 1. januara 2025. godine dostići 101,12 dinara.

Ovo najavljuje novo poskupljenje cigareta od deset dinara, a isti trend očekuje se i za tečnosti za elektronske cigarete, čija će cena po milimetru biti uvećana za 0,72 dinara.

Možda Vam se svidi i