Testiranje nove generacije bilingvalaca u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U pripremi za narednu školsku godinu 2024/2025, Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ započinje sa organizacijom testiranja za dvojezična odeljenja. Prema kalendaru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, testiranje je zakazano za 15. i 16. jun.

Direktorica škole, Sonja Tucaković, istakla je da škola već od 2011. godine aktivno učestvuje u projektu bilingvalne nastave. Njeni komentari su naglasili značaj ovog specifičnog nastavnog programa, koji ne samo da jača jezičke i komunikacione veštine učenika, već i razvija razumevanje i toleranciju prema drugim kulturama i nacionalnostima.

„Naši učenici često se nalaze na listama primljenih kandidata u školama sa dvojezičnim obrazovanjem, a po znanju koje pokazuju na takmičenjima, često se rangiraju visoko, čak i u poređenju sa učenicima kojima je engleski maternji jezik“, naglasila je Tucaković. Dodala je i da polaganje Aptis testa na kraju osmog razreda, u saradnji sa Britanskim Savetom, omogućava učenicima da steknu međunarodno priznate kvalifikacije, koje su do sada naši bilingvalci pokazali sa višim postignućem od očekivanog za njihov uzrast.

Poziv za učešće u testiranju je otvoren za sve učenike petog razreda sa teritorije sremskomitrovačke opštine. Testiranje za ulazak u dvojezično odeljenje obuhvata pismeni i usmeni deo, a pravilnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja definišu strukturu i sadržaj testova.

Svi zainteresovani roditelji i učenici mogu se prijaviti putem sledećeg linka: dvojezična nastava 24-25 – prijava. Za dodatne informacije i pitanja, zvanični e-mail škole je dostupan na adresi: zmajsm@gmail.com.

Možda Vam se svidi i