Svečani koncert društva Rusina u galeriji „Lazar Vozarević“ povodom Nacionalnog praznika

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U četvrtak, 18. januara u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici obeležiće se Nacionalni praznik Rusina u Srbiji. Događaj će biti upotpunjen svečanim koncertom Društva Rusina pod nazivom „Tiha noć“.

Sama manifestacija počinje u 18:00 časova, a posetioci će imati priliku da uživaju u raznolikom kulturnom programu koji će obeležiti ovaj značajan dan za rusinsku zajednicu. Društvo Rusina pripremilo je koncert pod nazivom „Tiha noć“, koji će kroz muziku, pesmu i druge umetničke izraze doneti jedinstven doživljaj.

Nacionalni praznik Rusina u Srbiji predstavlja priliku da se oda počast bogatoj kulturnoj baštini, tradiciji i doprinosu rusinske zajednice u raznolikom društvenom tkivu Srbije. Galerija „Lazar Vozarević“ će biti domaćin ovog događaja, pružajući posetiocima jedinstvenu priliku da se povežu s rusinskom kulturom i nasleđem.

Svi zainteresovani sugrađani su pozvani da se pridruže ovom svečanom događaju, deleći radost i ponos zajednice u obeležavanju Nacionalnog praznika Rusina u Srbiji.

Svake godine ovaj praznik se označavao u svim mestima gde žive Rusini u kulturno-umetničkim zajednicama i društvima Rusina: Vrbasu, Kucuri, Novom Orahovu, Đurđevu, Gospođincima, Sremskoj Mitrovici, Ruskom Krsturu, Šidu, Novom Sadu, Kuli i Beogradu.

Rusinska zajednica u Srbiji u januaru slavi svoj Nacionalni praznik kao podsetnik na 1751. godinu kada je potpisan ugovor o naseljavanju prvih 200 rusinskih porodica na ovim prostorim, odnosno u pustaru Veliki Krstur.

Tog dana pre 270 godina Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko državnog bačkog distrikta u Somboru, potpisao je ugovor o doseljavanju, kao zvanični dokument.

Možda Vam se svidi i