Roditeljski sastanci u školama biće zamenjeni obaveštenjima o uspehu učenika

Od strane Ozon
2 komentari

Škole širom zemlje će u poslednjoj nedelji prvog polugodišta i krajem školske godine izostaviti organizovanje tradicionalnih roditeljskih sastanaka i informativnih razgovora sa roditeljima. Ova promena dolazi kao deo novog Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Prema nedavno usvojenom pravilniku, jedna od ključnih novina je obaveza odeljenskog starešine da redovno obaveštava roditelje o postignućima njihove dece. Ovo obaveštenje će se dešavati najmanje četiri puta tokom školske godine. Takođe, ukoliko roditelj ne prisustvuje roditeljskim ili individualnim sastancima, odeljenski starešina je dužan da ga obavesti o postignutom uspehu i ocenama putem pisane forme.

U slučaju izostanka odgovora roditelja na poziv, škola će obavestiti nadležni centar za socijalni rad, prema navodima iz Pravilnika Ministarstva prosvete.

Osim toga, ukoliko više od polovine roditelja iz istog odeljenja smatra da određeni nastavnik ne sprovodi vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika u skladu sa zakonom i pravilnikom, škola će pokrenuti određenu proceduru.

Roditelji koji imaju primedbe mogu ih uputiti odeljenskom starešini preko predstavnika roditelja u savetu roditelja dopisom, nakon čega će odeljenski starešina obavestiti nadležno stručno veće i direktora.

Novi pravilnik takođe uvodi ocenjivanje vladanja učenika brojčano, a ocena iz vladanja će uticati na opšti uspeh učenika. Ocenjivaće se i vladanje učenika na dužem kućnom i bolničkom lečenju, kao i učenika koji stiče srednje obrazovanje i vaspitanje kod kuće.

Ove promene su deo aktivnosti kojima se jača vaspitna uloga škola i obrazovnog sistema za prevenciju i odgovor na nasilje, a usaglašavaju se sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je usvojen u novembru prošle godine.

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Majka 24.02.2024. - 9:46 am

Sa ovim vašim glupim pravilima vi svesno uništavate prosvetu!!!Pa ima li kraja ovome.Deca generalno ništa ne uče,izađu iz škole neobrazovana…..Da se poštuju prosvetni radnici i da postoji autoritet u školi,bila bi dečija prava u drugom planu….

Arči 25.02.2024. - 3:58 pm

Dakle, ne zanima ga uspeh sopstvenog deteta, i onda je razredni starešina dužan da ga juri da ne ostane neobavešten! Uvedite i kućne posete i do kraja srozajte ugled i posao prosvetnog radnika!

Komentari su zatvoreni.