Pre 192 godine počela da radi prva štamparija u Srbiji. Da li znate gde je bila prva štamparija u Sremskoj Mitrovici?

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. 1832. godine u Beogradu je počela da radi prva štamparija u Srbiji, 5.marta, u kojoj je kao prva knjiga štampan „Sabor istine i nauke“ Jovana Stejića. Štamparija je kupljena u Rusiji i dopremljena u Beograd u maju 1831. Prva štampana knjiga bila je Sabor istine i nauke” Jovana Stejića.

U Sremskoj Mitrovici, prva štamparija osnovana je u ulici Kralja Petra broj 19, u kući Konstantina Trumića.

Reč je o osnivaču prve štamparije u gradu, ali i izdavaču, uredniku i vlasniku prvih novina u Mitrovici i među prvima u Sremu.

Novine su nosile naziv „Fruška Gora“ list za narodnu privredu, pouku i zabavu, a nedugo zatim dobio je i humoristički dodatak „Zolja“. Ovaj list za šalu i zabavu, štampan ćirilicom na osam strana bio je izuzetno popularan među čitaocima i izlazio je redovno nekoliko godina.
Rodonačelnik štamparstva i novinarstva u gradu otvorio je štampariju, pod imenom „Narodna štamparija Konstantina Trumića“ u pomoćnim zgradama (kasnije pretvorene u stanove) i podrumu velelepne kuće, gde su bile smeštene štamparske mašine. U nekom od okolnih objekata nalazilo se uredništvo prvih novina, koje su osnovane 1878. godine. Time je započeta era štamparstva u gradu i šire. Ova štamparija j bila matica svih budućih Sremu, koje se ubrzo osnivaju. Već naredne godine Trumić otvara filijale sremskomitvačke štamparije u Rumi, „Prva sremska štamparija Konstantina Trumića u Vinkovcima „Štamparija Milivoj Trumić“. Štamparska delatnost je u ekspanziji i prati je sve veći značaj novina i drugog štampanog materijala u višestranačkom političkom životu, koij se naglo razvio krajem 19. veka.

U jednom oglasu iz jula 1878. godine, vlasnik štamparije, Konstantin Trumić obaveštava građanstvo da novoosnovani zavod (štamparija) ima „najnovije konstrukcije brzostroja i mnoštvo novih i najukusnijih slova“.

Obaveštavaju se čitaoci da će štamparija pored izdavanja novina, vršiti i usluge štampanja kalendara, objava, formulara, pozivnica za balove i besede, cenovnika i koverti i sličnog štampanog materijala. Potreba za štampanim materijalom naglo je porasla, postaju neophodne brošure sa stranačkim programima, novine, listvi, crkvene knižice i raznovrsna poslovna štampa, što je razgranalo štamparsku delatnost u gradu.

Možda Vam se svidi i