Praznik: Izaberite putovanje u Sremsku Mitrovicu: Šta sve možete videti i gde uživati

Od strane Ozon
0 komentar

 Sremska Mitrovica – Istraživanje blaga Sremske Mitrovice: Kulturno putovanje u srpski turizam. Ovo je vaš vodič kroz Sremsku Mitrovicu, mesto gde u jednom kilometru možete proći kroz nekoliko milenijuma istorije.

Otkrijte rimsku istoriju u Sremskoj Mitrovici Sremska Mitrovica je nekada bila mesto odmora i života rimskih careva i velikodostojnika, a danas je šarmantan gradić, toliko voljen da je dobio nadimak slavna majka gradova. Ljubitelji rimske istorije oduševiće se gradom koji se nekada zvao i Sirmijum.

Istraživanje turističkih atrakcija jedan je od glavnih motiva za putovanja i izvor inspiracije za mnoga putovanja. Čak i na poslovnim putovanjima, većina ljudi će želeti da se prošeta ulicama i poseti glavne znamenitosti nekog mesta i okoline. Sremska Mitrovicia i Srem nude turističke atrakcije koje se široko mogu podeliti na prirodna ili veštačka čuda – od nacionalnih parkova, prirodnih rezervata i jedinstvenih prirodnih znamenitosti do arheoloških parkova, istorijskih i arhitektonskih spomenika, pa čak i modernih atrakcija poput muzeja, umetničkih galerija… Ovo je lista najznačajnijih turističkih atrakcija koje će vam olakšati planiranje putovanja.

Istorijsko jezgro Sremske Mitrovice je najstariji očuvani deo grada, obrazovan u razdoblju od 16. do 19. veka. Jezgro se obrazovalo u neposrednoj vezi sa rekom Savom. Ovo je danas i najreprezentativniji deo grada sa brojnim centralnim sadržajima. Ovaj deo grada nudi i brojne mogućnosti za razvoj turizma. Gradsko jezgro sastoji se od niz ambijenata, koje stvaraju gradski trgovi sa okolnim ulicama. To su sledeći trgovi: Savski trg, Žitni trg, Trg svetog Stefana, Trg svetog Dimitrija, Trg svetog Trojstva.

Trg Ćire Milekića

Staro gradsko jezgro Sremske Mitrovice i nezaobilaznu destinaciju pri poseti ovom gradu predstavlja Trg Ćire Milekića. Ulica je više puta menjala ime i danas nosi ime po Ćiri Pl. Milekiću, prvom gradskom gradonačelniku iz redova građanstva. Njegov centralni deo čini istoimena ulica, dugačka nešto više od 250 metara.

Ulaz u Ulicu Ćire Milekića sa Trga svetog Stefana
povezuje važne gradske trgove, Trg svetog Stefana i Trg svetog Dimitrija. Južnu stranu ulice čini veliki kompleks zgrada koji je pripadao mesnoj srpskoj pravoslavnoj opštini sa Pravoslavnom Crkvom sve tog Dimitrija („Velikom pravoslavnom“ crkvom). Tu pridaju i zdanja u kojima su danas raspoređena najlepša arhitektonska zdanja ovog Grada.
Zgrada Srpskog doma, u kojoj je danas smeštena gradska biblioteka, zatim zgrada Parohijskog doma, nekoliko građevina projektovanih u stilu secesije i velelepni Hram Svetog Dimitrija. Severna strana ulice sastoji se od niza starih trgovačkih kuća iz 19. i početka 20. veka, u čijim se prizemljima danas nalaze najpoznatije gradske trgovačke radnje i kafei.

Gradnja nove pravoslavne crkve (današnja Velika ili Saborna crkva, koja je prvobitno bila posvećena sv. Stefanu) započela je 1791. godine, a završena i osveštana 1794. godine. Crkva je podignuta sredstvima samih pravoslavnih vernika. Unutrašnje dekorisanje crkve i nabavka potrebnog inventara urađeni su u prvim decenijama 19. veka. Drvorezbarske radove je izveo Marko Vujatović, drvorezbar iz Sremskih Karlovaca (1810. g.). Samo nekoliko godina kasnije ikonostas je radio Arsa Teodorović, najrenomiraniji majstor toga vremena. Na ikonostasu se posebno isticala ikona svetog Irineja i scena njegovog pogubljenja. Krajem 19. veka unutrašnja dekoracija crkve je u jednom požaru znatno oštećena, a obnavljanja koja su izvršena nisu mogla da vrate nekadašnji sjaj ikonama.

Tek od 1997. godine crkva je posvećena novom svetitelju, zaštitniku grada svetom velikomučeniku Dimitriju. Poslednjih godina izvršena je i potpuna obnova crkve. Tako je prilikom obeležavanja dva veka postojanja hrama toranj obložen novim bakarnim limom, obnovljena je fasada, izvršena restauracija ikona i mobilijara.

U središnjem delu ulice, gde se Trg dodiruje sa Gradskim parkom, nalazi se i bronzana bista Ćire Milekića – prvog gradonačelnika Sremske Mitrovice (nakon ukidanja Vojne krajine), koji se na čelu grada nalazio punh 27 godina (1881 – 1908). Ćira Milekić je stupio u ovo zvanje posle proglašenja Sremske Mitrovice slobodnim kraljevskim gradom.

Ovo je drugi spomenik prvom mitrovačkom gradonačelniku, rad vajara Zorana Kuzmanovića, pošto je u centralnom parku bila postavljena još jedna njegova bista. Ćira Milekić prvi je nosilac civilnih vlasti u gradu na Savi, a nakon ukidanja Vojne granice i prevlasti vojne uprave u njemu. Potiče iz ugledne plemićke porodice. Rođen je osmog januara 1847. godine u Sremskoj Mitrovici gde je završio osnovnu školu, a Trgovačku akademiju i Pravni fakultet pohađao u Beogradu.

Nakon dobijanja statusa slobodng kraljevskog grada 1881. godine raspisani su izbori za Gradsku skupštinu od najuglednijih trgovaca, zanatlija i posednika. Za prvog mitrovačkog gradonačelnika izabran je Kirilo Ćira plemeniti Milekić. Dužnost gradonačelnika obavljao je 27 godina i njegove zasluge za materijalni i kulturni prosperitet grada su ogromne: izgradnja Srpskog doma, Grko-katoličke crkve, sinagoge, Muzeja za prikupljanje starina, kasnije Muzeja Srema.

Gradski statut Mitrovice usvojen 1898. godine potpisao je Ćira Milekić označivši time početak razvijenog građanskog perioda u istoriji grada.Umro je devetog avgusta 1908. godine u 62 godini života u jednom sanatorijumu u Gracu. Sahranjen je na Pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici uz velike počasti.

Neposredno uz glavnu pešačku ulicu smešten je prelepo uređeni Gradski park, koji broji mnoge različite vrste sadnica iz raznih krajeva sveta a o čemu smo već govorili. 

Gradski park Sremska Mitrovica
Adresa: Vuka Karadžića bb, 22000 Sremska Mitrovica

Spomenik bitke na Legetu
Adresa: Jarački put bb, 22000 Sremska Mitrovica

Na polju Leget desila se, po mnogim istoričarima najžešća bitka u Prvom Svetskom ratu. Stradalo je mahom 6.000 srpskih oficira i vojnika.

Stara Srpska Crkva Svetog Stefana
Adresa: Muzejska 2, 22000 Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica je poznata među turistima koji uživaju u istraživanju gradova u Srbiji. Mnogi blogeri i influenseri pišu ili beleže trenutke u Sremskoj Mitrovici. Turistička organizacija grada takođe organizuje obilaske za stanovnike i posetioce, obezbeđujući dobro isplanirana i organizovana iskustva.

Pravoslavna crkva Svetog arhiđakona Stefana, poznatija i kao Stara pravoslavna crkva, Mala pravoslavna crkva ili Crkvica, je najstariji očuvani bogoslužbeni hram u gradu Sremska Mitrovica, a zbog starosti i značaja najvrednijih na području Srema. Crkva pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve. Crkva je danas posvećena svetom prvomučeniku arhiđakonu Stefanu.

Crkva je jedini spomenik kulture od izuzetnog značaja u Sremskoj Mitrovici, zbog svog značaja ali i starosti, jer je to jedina sačuvana gradska građevina iz vremena otomanske vladavine Sremom.
Danas postoje podaci koji govore da je mesto današnje crkve bilo važno za hrišćane još u vreme starog Sirmijuma. Zapravo, arheološka iskopavanja rađena 1980. godine pod oltarom ovog zdanja pronašla su mozaički krst od crvenog mermera koji datira iz vremena Sirmijuma. Tako je je ova crkva na temeljima hrama, koji su najverovatnije ostaci hrišćanske bazilike iz prvih vekova hrišćanstva. Dalja arheološka iskopavanja utvrdila su da su na ovom prostoru u vreme antičkog grada Sirmijuma, bila kupatila (terme), a po pobedi hrišćanstva ovakva mesta ili su rušena ili pretvarana u bogomolje.

Prvi pisani zapisi su tek iz 1729. godine, nastali povodom kanonske posete vizitacije Biskupije pečujske, Opatiji sremskomitrovačkoj, gde su vizitatori zabeležili: „Petog jula osvećena je opatija Sv. Demetri na Savi, koja je sad nastanjena šizmatičkim Srbima. Oni imaju veličanstvenu i solidnu crkvu…“. Tri godine kasnije analitičar Karlovačke mitropolije zapisuje: „Crkva je starodrevna od kamena, svod od dasaka, oltar od kamena“. Zvonik baroknog oblika je najverovatnije kasnije pridodat crkvi.

Iskopine carske palate
Adresa: Pivarska bb, 22000 Sremska Mitrovica
Telefon: 022/621-568

Carska (Imperijalna) palata je bila postavljena na najbezbednijem mestu u gradu, neposredno uz reku Savu koja se lako mogla preći u slučaju opasnosti, ona se takođe nalazila najdalje od severnog bedema koji je uvek bio i najugroženiji.

Neki elementi ukazuju da je južni bedem uz palatu bio naročito prilagođen i utvrđen, što je obezbeđivalo punu sigurnost carskoj sviti. Od palate je otkriven samo manji deo s pravougaonom osnovom oko unutrašnjeg dvorišta. U severnom krilu pružaju se dva uzdužna hodnika kojima se komuniciralo sa manjim i većim prostorijama i sa malom apsidom u centralnom delu. Naročito su dobro očuvani uređaji za centralno grejanje sa toplim vazduhom i sistemom takozvanog hipokausta (lat.hypocaustum[2]), odnosno sa zidanim ili kamenim stupcima koji su nosili dva nivoa podova i omogućavala slobodan prolaz zagrejanog vazduha. Palata je imala i svoj ekonomski deo, smešten na zapadnoj strani. Taj kompleks je takođe samo delimično ispitan, a nalazi se konzerviran ispod hotela Sirmijum. Ekonomski deo palate izgrađen je u IV veku.

O bogatsvu unutrašnjih arhitektonskih detalja svedoče brojni nalazi fresaka koje su ukrašavale zidove. U istu svrhu korišćene su sečene mermerne pločice u beloj, zelenoj i ružičastoj boji s kojima su oblagani zidovi i podovi.

Memorijalno groblje Aleja Heroja
Adresa: Žrtava fašizma bb, 22000 Sremska Mitrovica

Spomen-groblje je uređeno 1959. godine prema projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića, a svečano otvaranje održano je 4. jula 1960. godine. Posle je bilo obnovljeno i obogaćeno novim sadržajima, te se smatra potpuno završenim od oktobra 1981. godine.
Svaka humka posvećena je jednoj grupi streljanih, a na njihovim vrhovima postavljena je bronzana forma razigranih plamenova. Humke su grupisane oko pravouganog centralnog dela na kome su postavljena tri kockasta kamena obeležja. Prilazne staze oko humki nisko su ukopane u zemlju i popločane ciglom. Neposredno na ulazu u spomen-park, desno od glavne staze, postavljena na uzvišenje od zemlje, dominira urna od kovane bronze. Prilikom rekonstrukcije izvedene 1979. godine, spomen-park dopunjen je sa još dve humke, a ispred centralnog dela dodat je lavirint od niskog zelenog rastinja, koji naglašava ulaz u svetilišni deo kompleksa. U parku se nalazi više od stotinu različitih vrsta visokog drveća i šiblja.

Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici jedno je od najvećih gubilišta Drugog svetskog rata. Nekoliko hiljada žitelja Srema surovo je mučeno i ubijeno u jamama koje su se nalazile neposredno uz pravoslavno groblje. Ovde je ubijen i sahranjen i slikar Sava Šumanović. Na spomen-groblju sahranjeno je 308 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, 20 vojnika bugarske i 18 vojnika Crvene armije, kao i četiri narodna heroja iz Srema: Janko Čmelik, Boško Palkovljević Pinki, Slobodan Bajić Paja i Stanko Paunović Veljko. Na tri kamene ploče uklesan je tekst Dobrice Ćosića

Za one koji planiraju da u svoje putovanje uvrste Sremsku Mitrovicu ili one koji žele sami da posete naš grad, evo još nekih mesta koja morate posetiti.

Sremska Mitrovica je mala, ali puna zanimljivih mesta. Ova prestonica Srema ima mnogo zanimljivih mesta koje turista može videti. Možda jedan dan nije dovoljan, možda će vam trebati i više od dva kako biste uspeli da posetite sve ono što je u ovom gradu vredno pažnje.

Mangulica i Pulin

Svetog Save bb

Mangulica može biti bela, crvena, crna, divlja i lastavičijeg stomaka. Onako kuždrave predstavljaju izuzetno simpatične svinje. Ipak, ono što je ovu životinju proslavilo jeste gulaš od mangulice. U Sremskoj Mitrovici mangulica je dobila spomenik. Na ideju Slobodana Simića vajar Vladimir Tović je izlio bronzanu statutu ne samo mangulice, već i pulina, tradicionalnog pastirskog psa, koji vuče poreklo sa prostora Vojvodine. Kažu da pipanje obe njuške donosi sreću!

Podzemne ruševine bazilike iz 5. veka

Kralja Petra I br. 6

Ispod današnje Sremske Mitrovice nalazi se gotovo ceo grad i to na dubini od svega 5-6 metara. Jedan deo možete videti u suterenu zgrade koja se nalazi u centru grada. U pitanju je bazilika iz 5. veka na čijem nalazištu se danas održavaju liturgije. Kako biste je pronašli, pratite putokaze koji vode ka kafeu Bazilika.

Sunčani sat star 1.900 godina

Trg Sv. Stefana br. 15

Pre par decenija u ulici Novi Šor, blizu Spomen parka, iskopana je statua koja je jedinstvena u svetu. U prošlosti su i Luvr i njujorški Metropoliten želeli da je otkupe jer je ovo jedina statua na kojoj su zajedno prikazani Atlas, Herkul i Ifikle. Statua Sunčani sat i kolekcija od još nekoliko desetina neprocenjivih sarkofaga, kolonada iz Jupiterovog svetilišta i stela čekaju vas u lapidarijumu Sremske Mitrovice.

Žitni trg

Žitni trg Istorijski gledano, ovo mesto je bilo poznato kao Žitna pijaca, jer mu je kroz vekove to i bila namena. Ceo trg ima odlike turskog urbanizma. Trouglasti oblik, okruženje puno uskih, krivudavih i slepih uličica. Kopanjem je utvrđeno da se i ovde nalaze ostaci starorimskog Simijuma. Danas je Žitni trg najživlji tokom avgusta, za vreme Folk festa, kada veliki broj zemalja dolazi da predstavi svoje nacionalne igre. Španci, Peruanci, Meksikanci, Japanci, Argentinci, Čileanci…

Uroš Predić u Muzeju Srema

Vuka Karadžića 3

Muzej Srema je centralna kulturna ustanova ovog grada, a slika „Sv. Nikola“, delo Uroša Predića, čuva se baš ovde. Po rečima zaposlenih, ovo je najvrednija slika u Sremu. Muzej čuva i kolekcije iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i nezaobilazne eksponate starorimskog perioda.

Izložbe galerije Lazar Vozarević

Gradski Park 4

Na početku karijere dela Lazara Vozarevića bila su inspirisana kubizmom. Njegova kolekcija, koja se najvećim delom nalazi u Sremskoj Mitrovici, je upravo kolekcija dela koja su inspirisana Pikasom i Sezanom. Pored ovog pravca veliki deo stvaralaštva posvetio je i enformelu. Galerija Lazara Vozarevića je mesto gde se može čuti klasična i džez muzika, bilo u sklopu izložbi ili u vidu posebnih izvedbi.

Peron 1A i železnička stanica

Železnička bb

Da li se sećate filma „Skupljači perja“. Peron 1A je kafana koja na autentičan način pokazuje kako se kradu Bogu dani. Nalazi se tik pored železničke stanice kojom je nekada davno prolazio Orient Express (Simplon ruta). Ako volite miris železnice i da osetite stari ritam svakodnevnice, kada se nigde ne žuri i gde su još uvek popularni kalendari na zidu, ovo je to mesto. Okolina železničke stanice poznata je i po mnogim pronađenim sarkofazima jer je tu nekada bilo starorimsko groblje. Danas se u neposrednoj blizini nalazi i nekoliko desetina austrougarskih grobova starih i po 200 godina. Pa vi prošetajte krajem, ili kako lokalci vole…prugom.

Brioni Kej – Plaža među 10 najlepših u Srbiji

Pešački most

Most Sv. Irineja povezuje Sremsku i Mačvansku Mitrovicu. Dimenzije su mu omogućile da dobije laskavu titulu najvećeg pešačkog mosta u Evropi. Ovaj most ima i svoju najznačajniju tačku. Samo sa jednog mesta možete videti zvonike sve tri crkve u gradu. Mesto nije obeleženo, na vama je da ga pronađete.

Kameni cvet i Gradski park

Gradski park Ako želite da se nagledate mitrovačke svakodnevnice, Gradski park je pravo mesto za to. Ovim zelenilom dominira fontana Kameni cvet, koja u neku ruku predstavlja simbol grada. Carska palata sa sve podnim grejanjem Pivarska bb Carska palata je natkriveni kompleks koji se nalazi u samom centru Sremske Mitrovice. Na ovom prostoru se nalazi preko 300 kvadrata mozaičkih podova što je prava retkost, naročito jer se među mozaičkim kockicama nalaze i one od zlata. Ova palata u kojoj su pre 18. vekova boravili rimski imeratori ima podno grejanje a u tadašnjem Sirmijumu nalazila se tik pored cirkusa, rimske verzije stadiona, na kome su se održavale trke konja i kočija. Centralni  deo Gradskog parka krasi neobična i veoma atraktivna fontana pod nazivom Kameni cvet – jedan od simbola Sremske Mitrovice. Autor ove skulpture je arhitektkinja Irina Nepokojčicka, ruska emigrantkinja nakon Oktobarske revolucije, koja se u Sremsku Mitrovicu doselila uoči Drugog svetskog rata. Po predanju, inspiraciju za svoje delo Irina je dobila u snu, a fontana simboliše večne suze koje bi se mogle tumačiti kao žal za otadžbinom. Skulptura Kameni cvet podignuta je 1948. godine, samo nekoliko meseci nakon što će umetnica prerano preminuti.

Gulaš i ornitologija u Zasavici

Zasavica I Nedaleko od Sremske Mitrovice (13km) nalazi se specijalni rezervat prirode Zasavica. Stručnjaci, poput ornitologa, ovde dolaze zbog istraživanja mnogih vrsta, a običan narod dolazi na rakiju, naširoko poznat gulaš od mangulice ili podolskog govečeta i u šetnju beskrajnim livadama po kojima se slobodno kreću magarci i krave. Na 200 metara od rezevata nalazi se i kampište, za slučaj da vam se previše svidi ovaj salaški koncept uživanja u prirodi, pa poželite da ostanete i duže od jednog poslepodneva.

I to nije sve… vidimo se u Sremskoj Mitrovici!

Možda Vam se svidi i