Posthumno predstavljena knjiga Vere Sladić: „Žena sa Koferom“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U utorak, 11. juna ove godine, sala Književne zajednice Sremska Mitrovica bila je ispunjena emocijama i sećanjima na izuzetnu ženu, Veru Sladić, čija je posthumno objavljena knjiga „Žena sa koferom“ predstavljena pred porodicom, prijateljima i brojnim poštovaocima njenog lika i dela.

Veče je bilo posvećeno ne samo predstavljanju njene knjige uspomena, već i osvetljavanju svega onoga zbog čega je Vera Sladić bila voljena i poštovana. Kao profesor, izvela je mnoge generacije đaka, pripremivši ih za život, dok je kao zavičajni stvaralac ostavila dubok trag u lokalnoj zajednici.

Program je otvorila Milijana Dmitrović Torma kao uvodničar, dok je Mirjana Marković, recenzent i predsednik Književne zajednice, podelila svoja sećanja i misli o Verinoj knjizi i njenom doprinosu zajednici. Jasna Papišta, profesor srpske književnosti i jezika, vodila je prisutne kroz život i delo Vere Sladić, osvetljavajući mnoge aspekte njenog bogatog i inspirativnog života.

Muzički deo programa dodatno je obogatio večer. Nastupili su Dečji hor „Vivak“ i solistkinja Tamara Pajkanović, dok su Saša Čeleketić, Nenad Petković i Stevica Krčedinac, kao deo manjeg tamburaškog sastava, pružili toplu muzičku podršku. Scenografija, za koju je bila zadužena Dobrila Gmizić, i tehnička podrška Olivera Filipović, doprineli su stvaranju intimne i emotivne atmosfere.

Vera Sladić je svoju knjigu uspomena završila rečenicom: „Čovek se pamti po onome kakav ostavi trag.“ Sudeći po večeri posvećenoj njoj, Vera je ostavila nemerljiv trag u srcima svih koji su je poznavali i poštovali. Njena ljubav prema znanju, predanost radu i toplina kojom je obasjavala svet oko sebe, ostaju kao trajno sećanje i inspiracija za sve nas.

Možda Vam se svidi i