Pohvale za inovativni pristup u obrazovanju: Ana Ivetić i Vesna Stanimirović nagrađene na Regionalnoj konferenciji „Svijet obrazovanja briše granice“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Vaspitačice Ana Ivetić i Vesna Stanimirović iz Sremske Mitrovice istakle su se svojim vaspitno-obrazovnim pristupom i materijalom na nedavno održanoj 6. Regionalnoj konferenciji „Svijet obrazovanja briše granice“, koja je održana u Banjoj Luci od 4. do 7. aprila 2024. godine.

Ana Ivetić je nagrađena Priznanjem za najbolji resurs u službi srećnog učenja za svoj rad „Piramida“, dok je Vesna Stanimirović dobila Priznanje za didaktički materijal u službi srećnog učenja koji je izložen na Sajmu obrazovanja.

Pored priznanja, ove vaspitačice aktivno su učestvovale u konferencijskim aktivnostima, prezentujući svoj vaspitno-obrazovni rad u vrtiću kroz pedagogiju srećnog učenja. Održale su i radionicu na temu svog rada, kao i učestvovale u Sajmu obrazovanja koji je bio deo konferencije.

Regionalna konferencija „Svijet obrazovanja briše granice“ okupila je preko 200 prosvetnih radnika iz Regiona Zapadnog Balkana. Među prisutnima su bili predstavnici iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, što je omogućilo razmenu iskustava, ideja i najboljih praksi u oblasti obrazovanja.

Odlazak na konferenciju je najviše podržao Grad Sremska Mitrovica, ali su i roditelji dece koja su nekada i koja trenutno pohađaju PU „Stonogica“ pružili svoju podršku. Grad je još jednom potvrdio da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje prioritet i ključna stepenica na putu celoživotnog učenja najmlađih sugrađana.

Agenda konferencije je bila veoma dinamična i bogata, pružajući priliku nastavnicima regiona da posete vaspitno-obrazovne ustanove u Banjoj Luci, od predškolskih do srednjoškolskih, kao i da učestvuju u „Balkanskoj zbornici“ održanoj u Privrednoj komori Republike Srpske.

Na svečanoj ceremoniji dodele priznanja, Ana Ivetić je postala ravnopravni član Asocijacije najboljih nastavnika Regiona Zapadnog Balkana, dok je Vesna Stanimirović, direktorka vaspitno-obrazovne ustanove iz Sremske Mitrovice, ponela titulu jednog od šest najboljih direktora u regionu na konferenciji održanoj pre dve godine u Sarajevu.

Vesna Stanimirović je istakla: „Na ovim konferencijama se pije kafa, kava, kahva i kave, govoreći istim jezikom i istim srcem, bez obzira na istoriju ili povijest. Na ovim konferencijama se govori o obrazovanju koje je srećno i koje u fokusu ima razvijanje empatije i pozitivnih vrednosti kod dece. Naravno da smo ponosni na postignute uspehe u smislu priznanja, ali ono što je za mene najdragocenije priznanje jeste da smo deo balkanske prosvetne zajednice u kojoj se ne takmičiš nego doprinosiš.“

Dodala je i da je ova konferencija prilika da svako od nas razmišlja o svojoj dosadašnjoj nastavničkoj praksi i postavi sebi pitanje: „Šta mogu da uradim lepše i bolje, kvalitetnije i značajnije za svoju decu, u svojoj učionici, za svoj grad?“

„Ovde upoznate nastavnicu iz Švedske koja doputuje kako bi pola sata govorila o svojoj nastavničkoj praksi i kako bi poklonila iskustva koja unapređuju i našu nastavničku praksu. Zagrlite Sanelu iz Tuzle, Eminu iz Sarajeva, Marinu iz Makedonije i mnoge druge koji nesebično doprinose boljitku i dobroj i lepoj slici obrazovanja na Balkanu.“ – zaključila je Stanimirović.

Odlazak na konferenciju i aktivno učešće predstavnika iz Sremske Mitrovice predstavlja važan korak u unapređenju obrazovanja i kvaliteta vaspitno-obrazovnog sistema u gradu, kao i širenju ideja i praksi koje doprinose celokupnom razvoju dece i mladih.

Ova priznanja su potvrda kvaliteta rada i inovativnosti vaspitačica iz Sremske Mitrovice, kao i njihove posvećenosti unapređenju kvaliteta obrazovanja i pedagoškog rada u vrtićima.

Možda Vam se svidi i