Uskršnji post počinje 18. marta i traje do 4. maja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Uprkos modernom tempu života, tradicija posta i dalje ima svoje mesto u pravoslavnoj veri, a dolazak Uskrsa označava početak jednog od najznačajnijih postova u hrišćanskom kalendaru. Ove godine, pravoslavni vernici će započeti Uskršnji post 18. marta, a on će trajati sve do 4. maja, svega nekoliko dana pre samog Vaskrsa.

Pravoslavni Uskrs, koji se ove godine obeležava 5. maja, predstavlja vrhunac praznične sezone za pravoslavne vernike širom sveta. Međutim, pre samog praznika, vernici se tradicionalno pripremaju postom, molitvom i razmišljanjem o duhovnim vrednostima.

Uskršnji post je vreme odricanja od određenih namirnica i aktivnosti, kao i vreme posvećeno molitvi, introspekciji i duhovnom rastu. Tokom ovog perioda, vernici se obavezno suzdržavaju od mesa, mlečnih proizvoda, jaja i ulja. Osim toga, posta se čuva i određenim danima u nedelji, posebno sredom i petkom.

Ovaj period nije samo fizičko odricanje, već i prilika za duhovnu pripremu za najvažniji hrišćanski praznik. Vernici se podstiču da se fokusiraju na svoje odnose s Bogom, na svoje postupke i način života, te da se posvete vežbanju ljubavi, saosećanja i praštanja prema bližnjima.

Vaskršnji Post, koji traje 40 dana, završava se praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom. Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kojeg pravoslavni vernici slave uvek u nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevnice.

Prva nedelja posta zove se Čista, a poslednja je Nedelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smenjuju – Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja. Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, posle krštenja na reci Jordan, otišao u pustinju i postio četredest dana i noći, nakon čega je izašao kao pobednik iz iskušnja koja mu je postavio Sotona. Vernici dane posta provode u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće. Post predstavlja i uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obeležavanje i proslavu Vaskrsa.

Možda Vam se svidi i