Ova godina imaće 366 dana

Od strane Ozon
0 komentar

Prestupne godine su tačka u vremenu kada se naš kalendar usklađuje sa Zemljinim obilaskom oko Sunca. Ove godine, sastavljene od 366 dana umesto standardnih 365, pojavljuju se svake četiri godine kako bismo održali usklađenost sa godišnjim dobima.

Ovaj dodatni dan, 29. februar, predstavlja dodatak na kraju najkraćeg meseca kako bi se očuvala harmonija između našeg kalendara i Zemljinog kretanja oko Sunca. Ovogodišnja 2024. godina je upravo takva prestupna godina, gde februar ima jedan dan više.

Zašto imamo ove godine? Zemlji treba oko 365,242189 dana da obiđe Sunce. Ovo se naziva tropskom godinom i počinje na martovsku ravnodnevnicu. Gregorijanski kalendar, međutim, ima samo 365 dana u godini. Bez dodavanja prestupnog dana svake četiri godine, naša kalendarska godina bi postala neusklađena s vremenom potrebnim Zemlji za puni obilazak oko Sunca.

Iako je to samo jedan dan više svake četiri godine, to je ključno da bismo održali preciznost vremena i godišnjih doba usklađenim. Bez ovog prilagođavanja, vremenom bi se naše računanje vremena razlikovalo od godišnjih doba, uzrokujući potencijalno značajne promene u vremenskim uslovima.

Možda Vam se svidi i