Obeležen Svetski dan voda: Edukacija i likovna radionica za učenike

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica- Pod sloganom ‘Voda za mir’, JKP „Vodovod” u saradnji sa Bibliotekom „Gligorije Vozarović” obeležio je 22. mart, Svetski dan voda. Centralni deo obeležavanja bio je obrazovna likovna radionica namenjena učenicima trećeg i četvrtog razreda mitrovačkih osnovnih škola.

Cilj akcije je bio da se školarcima ukaže na potrebu stalne brige o vodi i njene racionalne potrošnje. Voda za piće je osnovna ljudska potreba, a pristup pijaćoj vodi osnovno ljudsko pravo. Međutim, zbog posledica klimatskih promena i zagađenja, voda postaje ograničen resurs, što može dovesti do sukoba, ali i mira, ukoliko se uspostavi saradnja. Zato je tema ovogodišnjeg Svetskog dana voda ‘Voda za mir’.

„Ove godine sremskomitrovački ‘Vodovod’, Svetski dan voda, obeležava sa partnerom, Bibliotekom ‘Gligorije Vozarović’ i mitrovačkim osnovnim školama u skladu sa opšteprihvaćenim principima o važnosti očuvanja vodnih resursa u sklopu sveobuhvatne zaštite životne sredine“, izjavio je Borislav Babić, direktor JKP „Vodovod”. Dodao je da je namera radionice bila da podstakne školarce da kroz likovno stvaranje pokažu svoj doživljaj vode koju svakodnevno koriste.

Mirjana Delić, bibliotekarka, istakla je značaj podsećanja dece na važnost vode. „Deca jesu naučena u porodici i u školi o tome koliki je značaj vode, ali nije naodmet podsetiti ih na to i kroz ovakve radionice i slične programe. Kroz igru, zabavu i druženje, deca su pokazala koliko znaju o značaju voda kod nas i u svetu”, rekla je Delićeva.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, danas više od 2,2 milijarde ljudi nema pristup bezbednoj vodi za piće, 3,6 milijardi nema sigurne sanitarne usluge, a 2,3 milijarde nema mogućnost pranja ruku sapunom i vodom kod kuće.

Voda je izvor života, nezamenljiva mineralna sirovina i najvažniji prirodni resurs. Zbog klimatskih promena, procenjuje se da će u narednih 100 godina doći do ozbiljnih problema sa nestašicom vode. Kako smatraju u UN, voda može da nas izvede iz krize i podstakne harmoniju i saradnju između zajednica i zemalja.

Mitrovački ‘Vodovod’, koje se bavi eksploatacijom, preradom i distribucijom vode, ozbiljno radi na obezbeđenju potrebne količine zdravstveno ispravne vode za osnovne životne potrebe i preduzima niz preventivnih mera na zaštiti vode od zagađenja.

Ovom prilikom, još jednom je istaknuto da je neophodno zajedničko delovanje na svim nivoima – od međunarodnog do lokalnog, kako bismo očuvali i racionalno koristili ovaj dragoceni resurs.

Možda Vam se svidi i