Novi propisi za upis u osnovnim i srednjim školama: Maksimalno 28 umesto 30 učenika po odeljenju

Od strane Ozon
0 komentar

Sa manje od dva meseca do male mature, pred učenicima je ključna faza u životu – izbor srednje škole. Ove godine, konkurencija će biti znatno oštrija jer će najpoznatije gimnazije i srednje stručne škole primati manji broj učenika.

Od naredne školske godine, u osnovnim i srednjim školama u odeljenja maksimalno može da se upiše 28 učenika, za razliku od prethodnih 30. Ovo smanjenje broja učenika znači da će gimnazije, koje su prosečno upisivale po 10 odeljenja, ove godine upisati 20 učenika manje, što je dve trećine jednog odeljenja. Nastavnici predviđaju da će smanjenje broja učenika povećati upisni prag za bod ili dva, možda i tri.

Ovo su promene koje roditelji i učenici treba da uzmu u obzir prilikom izbora srednje škole. Ako se opredeljuju prema bodovnom pragu od prošle godine, treba da imaju na umu da će on ove godine biti veći.

Izmene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, usvojene prošle godine, stupaju na snagu od školske 2024/25. godine i odnose se samo na odeljenja prvog razreda. Prema sadašnjim propisima, odeljenja mogu da broje do 30 učenika, dok Zakon o osnovnom obrazovanju predviđa da, izuzetno, odeljenje istog razreda u osnovnoj školi može da ima do 33 učenika, uz saglasnost Ministarstva prosvete.

Sindikati su predlagali maksimalan broj učenika od 24 po odeljenju, ali je Ministarstvo prosvete izašlo sa kompromisnim rešenjem od 28 učenika, u sklopu mera za borbu protiv vršnjačkog nasilja. Ova novina je uneta u izmene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju.

Šitajte više euronews.rs

Možda Vam se svidi i