Lekar iz Sremske Mitrovice kog je porodilja optužila za smrt bebe ostaje u pritvoru

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Lekar Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, M. M. (45) iz Rume, koji je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći, nastavlja da ostaje iza rešetaka, piše Dnevnik

Prema informacijama Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu pritvor je produžen za tri meseca, te može trajati do 18. jula.

Osumnjičeni lekar, specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, uhapšen je 20. januara nakon što ga je jedna porodilja optužila za akušersko nasilje. Optužbe uključuju i tvrdnju da je odgovoran za smrt njene bebe, kao i da joj je naneo fizičke povrede, pretio i vređao je „na nacionalnoj osnovi”.

Nakon što je porodilja objavila svoje iskustvo na svom Fejsbuk profilu, reagovala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, kao i zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Poverenica Janković istakla je da je izuzetno važno da nadležni organi utvrde sve činjenice ovog slučaja i pruže odgovarajuću zaštitu žrtvama.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je kontrolni postupak i pozvao sve žene koje su se tokom poslednjih šest meseci suočile sa neadekvatnim lekarskim pristupom tokom porođaja, od njegove pripreme do izlaska iz bolnice, da se obrate toj instituciji. Cilj je utvrditi odgovornost u pogledu nesavesnog postupanja u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama, bilo da je reč o verbalnom nasilju ili medicinskom nemaru.

Dnevnik

Možda Vam se svidi i