Kako se formira Skupština i bira gradonačelnik nakon završetka lokalnih izbora

Od strane Ozon
0 komentar

Nakon završenih lokalnih izbora, proces formiranja skupštine i izbora gradonačelnika odvija se prema jasno definisanim pravilima i rokovima. Rok za održavanje konstitutivne sednice lokalne skupštine počinje teći od trenutka kada lokalna izborna komisija objavi rešenja o dodeli mandata kandidatima za odbornike.

Pola odbornika jedne stranke nije došlo po pozivu, deo zaboravio: GIK dodelio mandate u Skupštini Sremske Mitrovice – Ozon Media

Dodela mandata odbornicima

Opštinske izborne komisije u više mesta širom Srbije već su dodelile odborničke mandate. Pravo na raspodelu mandata imaju samo izborne liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova birača. Mandati se raspodeljuju sistemom najvećeg količnika, što znači da liste sa većim brojem glasova dobijaju više mandata.

Objavljivanje rezultata izbora

Izborna komisija objavljuje ukupan izveštaj o rezultatima lokalnih izbora i rezultate glasanja za svako biračko mesto na svojoj veb-prezentaciji. Neposredno nakon završetka izbora, izveštaj se dostavlja ministarstvu nadležnom za lokalnu samoupravu.

Proces dodeljivanja mandata

U roku od sedam dana od objavljivanja ukupnog izveštaja, izborna komisija donosi rešenje o dodeli mandata kandidatima za odbornike, počevši od prvog kandidata sa izborne liste. Kandidati dobijaju uverenja o izboru za odbornika, a njihov mandat počinje teći od dana potvrđivanja.

Konstitutivna sednica Skupštine

Konstitutivnu sednicu saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 10 dana od objavljivanja rešenja o dodeli mandata. Sednica mora biti održana najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja. Na ovoj sednici, kojom predsedava najstariji odbornik, potvrđuju se mandati odbornika.

Skupštine opština i gradova smatraju se konstituisanim kada budu izabrani predsednik skupštine i postavljen sekretar skupštine. Lokalna skupština mora biti konstituisana u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora.

Izbor gradonačelnika

Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada, a kandidat ne mora biti prvi na izbornoj listi. Gradonačelnika ne biraju građani direktno na izborima, već ga bira većina odbornika u skupštini grada tajnim glasanjem. Mandat gradonačelnika traje četiri godine.

Možda Vam se svidi i