Kako do subvencije po hektaru? Rok za podnošenje zahteva 1. mart

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Agencija za ruralni razvoj i Poljoprivredna stručna služba Sremska Mitrovica obratili su se javnosti povodom aktuelnih podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, posebno ističući subvencije „po hektaru“ obradive zemlje, čiji je rok za podnošenje zahteva 1. mart 2024. godine.

Poljoprivredni proizvođači, kako je istaknuto, mogu ostvariti pravo na subvenciju od 18.000 dinara po hektaru. Pravo na ovu podršku mogu ostvariti pravna lica, preduzetnici i fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, koji su upisani u elektronski registar (eAgrar) poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu.

Ove godine, istaknuto je, pravo na podsticaje imaće isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljuju i obrađuju zemljište. To znači da vlasnici zemlje koji je ne obrađuju već je daju u zakup drugim licima neće moći koristiti subvencije.

„Poloprivredna služba Sremska Mitrovica je produžena ruka ministarstva godinama u nazad i naša ustanova pomaže poljoprivrednicima. Naša uloga u aplikaciji eAgrar je pomoć i obuka naših poljoprivrednih proizviđača, kako bi najbolje i najbrže ostvarili svoja prava na konkursima koje raspisuje ministarstvo. Novi konkurs koji je raspisan ove godine je vezan za gorivo koji je stupio na snagu u januaru a poljoprivrednici putem ovog konkursa dobijaju povrat sredstava po litri goriva. Poljoprivrednici mogu podneti zahtev za povrat 100 litara goriva po hektaru, u iznosu od 50 dinara po litri. Da bi ovo ostvarili potrebno je da je gazdinstvo objovljeno i da poljoprivrednik treba da na pumpi zatraži račun za ovu namenu. Račun se ubacuje u sisten i nakon 24 časa je vidljiv i nakon toga se podnosi refakciju. Konkurs traje tokom godine. Apel službe jeste da se poljoprivrednici što pre prijave za konkurs – posticaj za osnovnu biljnu proizvodnju, koji traje do kraja februara“, rekao je   dipl. ing.  Milan Milić, Rukovodilac stručne i savetodavne službe

Podsticaji se ostvaruju po prijavljenoj površini pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara. Zakupci zemljišta u državnoj svojini, koji su to pravo ostvarili na osnovu javnog nadmetanja, takođe mogu ostvariti pravo na podsticaje.

Zahtev za subvenciju podnosi se elektronski na platformi eAgrar (www.eagrar.gov.rs), ali je pre toga neophodno izvršiti obnovu gazdinstva za tekuću godinu, uključujući registrovanje promena na parcelama.

Obnova gazdinstava treba da bude izvršena do 29. februara, kako bi poljoprivredni proizvođači bili spremni za podnošenje zahteva. Ukoliko postoje nejasnoće ili dodatna pitanja, poljoprivrednici se mogu obratiti Poljoprivrednoj stručnoj službi Sremska Mitrovica ili Agenciji za ruralni razvoj, gde će dobiti potrebne informacije i podršku.

Možda Vam se svidi i