„Jedinica u kojoj smo svi braća“: Konkurs za prijem u 72. brigadu za specijalne operacije Vojske Srbije!

Od strane Ozon
0 komentar

Vojska Srbije otvorila je konkurs za prijem novih pripadnika u elitnu 72. brigadu za specijalne operacije. Konkurs je otvoren do 31. jula i namenjen je svim mladim državljanima Srbije do 30 godina starosti.

Tokom obuke kandidati će imati priliku da testiraju svoje fizičke i psihičke granice. „Obuka je izuzetno zanimljiva, posebno onima koji nikada nisu imali dodira sa vojskom. Tokom ovog procesa kandidati će moći da se testiraju, da vide koliko su ‘u glavi jaki’ da izdrže zahtevne stvari. I to će im dati priliku da još bolje upoznaju sebe. Podići će sebe na mnogo viši nivo, izaći će iz svoje zone komfora i pokazaće da mogu mnogo više nego što su mislili,“ rekao je jedan od vojnika 72. brigade za specijalne operacije, piše Politika.

Vojska od 1. juna raspisuje konkurs za prijem u najelitnije jedinice – Ozon Media

Živković je pozvao mlade, naročito sportiste i one koji vole dinamične aktivnosti, da se prijave na konkurs i postanu pripadnici Vojske Srbije i 72. brigade za specijalne operacije. „Mislim da je pre svega lepo biti pripadnik ove specijalne jedinice i služiti svojoj zemlji. Pozivam sve da ne idu u inostranstvo i tamo traže posao, već da dođu ovde. Da dođu i postanu deo ove jedinice u kojoj smo svi braća,“ dodao je Živković.

Konkurs je otvoren za sve punoletne državljane Republike Srbije koji su psihofizički i zdravstveno sposobni za obavljanje službe u Vojsci Srbije. Potrebno je da kandidati u trenutku prijave ne budu stariji od 30 godina, da se protiv njih ne vodi krivični postupak i da nisu osuđivani na kaznu zatvora od najmanje šest meseci. Takođe, budući polaznici moraju da budu plivači.

Kandidati koji nisu prethodno završili vojnu obuku sa oružjem biće upućeni na osnovnu vojnu obuku kako bi stekli uslove za prijem u profesionalnu vojnu službu. Nakon bezbednosne, zdravstvene i fizičke provere, sledi selektivna obuka u trajanju od 10 nedelja. Samo najhrabriji i najuporniji će imati priliku da prođu osnovnu obuku u jedinicama 72. brigade za specijalne operacije.

Tokom obuke, kandidati će raditi sa eminentnim stručnjacima iz oblasti specijalnih operacija i koristiti najsavremeniju vojnu opremu. Nakon selektivne obuke, sledi šestomesečni ciklus obučavanja gde kandidati usvajaju sva neophodna znanja i veštine potrebne za obavljanje zadataka u Vojsci Srbije.

Osnovna specijalistička obuka uključuje fizičku obuku, vatrenu obuku, osnovnu obuku snajperista, taktičku obuku, taktičku obuku specijalnih jedinica, topografiju i orijentaciju na zemljištu, obuku na sredstvima i sistemima za vatrenu podršku, obuku na telekomunikacionim sredstvima, kao i izvođenje taktičkih vežbi.

Napredna obuka specijalnih jedinica obuhvata usavršavanje putem kursiranja u jedinicama 72. brigade za specijalne operacije i centrima za obuku Vojske Srbije. Kandidati koji prođu selekciju i postanu pripadnici 72. brigade za specijalne operacije najpre obavljaju početne dužnosti u jedinici. Nakon uspešne socijalizacije u vojni kolektiv i savladanih sadržaja individualne i kolektivne obuke, stiču uslov za upućivanje na napredne kurseve, u skladu sa svojim sposobnostima i afinitetima. Putem naprednih kurseva, pripadnici jedinice tokom prve dve-tri godine rada i osposobljavanja stiču specijalne veštine i znanja neophodna za uspešno obavljanje dužnosti ronioca, diverzanta i protivteroriste.

Konkurs čitajte OVDE

Izvor Politika

Možda Vam se svidi i