Izmene zakona o poslovanju taksista: U planu uvođenje kamera u vozila za veću sigurnost

Od strane Ozon
0 komentar

U planu izmene zakona o poslovanju taksista: Predloženo da se uvedu kamere u vozila

U planu su izmene Zakona koji uređuje poslovanje taksista.

Kako piše Blic, cilj je da se u pravilnik uvedu norme koje će definisati bolju zaštitu vozača, ali i putnika.

Prema informacijama beogradskog lista, jedna od prvih uredbi u novom pravilniku trebalo bi da bude uvođenje kamere u taksi vozila (dvostrukih i spolja i unutra zarad veće zaštite kako sebe tako i stranke koju voze).

Pored toga taksisti traže i:

  • veće kazne za nelegalne vozače koji se predstavljaju kao taksisti,
  • veće kazne za one koji krše propise u okviru taksi udruženja,
  • bolju zaštitu.

Da su ove izmene neophodne pokazuju poslednji incidenti, a u kojima su učestvovali i taksisti. Reč je uglavnom o neprimernom ponašanju, i kršenju odnosa klijent-taksi, a prijavljeno je u prethodnoj nedelji i polno uznemiravanje.

„Podržavamo da se što veći broj kamera ugradi u vozila. Pričamo o kamerama koje snimaju tok vožnje, ne pričamo o kamerama koje snimaju unutrašnjost vozila. Pobornici kamere za snimanje saobraćajnih situacija, takozvanih auto-kamera. Mogu da istaknem da od kada je uvedena mera da je postavljen video nadzor u autobusima gradskog prevoza, da je drastično smanjen broj sudskih postupaka“, prokomentarisao je za „Blic“ Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

On kaže da je do smanjenja broja sudskih postupaka došlo najviše zbog toga što je postalo vrlo lako utvrditi kako se nezgoda dogodila i ko je za saobraćajnu nezgodu odgovoran.

„Prethodno je bio veliki broj postupaka u kojima nije bilo moguće tačno utvrditi ko je prošao na crveno svetlo, gde se ne zna ko se kome prestrojio u traku, ili ko je prešao na levu stranu puta i slično. Dakle, mislim da savesni vozači mogu da imaju samo korist od kamera, a svakako i ostali. Prirodno je da kada neko zna da se svaki njegov pokret snima, on je na taj način još odgovorniji. Verujem da bi ova mera vodila ka većoj odgovornosti, odnosno ka savesnom ponašanju taksista i ostalih učesnika u saobraćaju, a verujem da će to značiti i putnicima“, zaključuje Okanović.

I predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije (SATUS) Aleksandar Bjelić ranije je rekao za „Blic“ da su potrebne veće sankcije za one koji krše propise.

Bjelić upućuje i na problem što se pojedine aplikacije iznajmljuju nelegalnim prevoznicima.

„Ne prihvatajte izgovore da je automobil na popravci. Ne postoji zamenski auto, nije dozvoljeno“, ističe ovaj sagovornik.

Blic

Možda Vam se svidi i