Izložba „Deca otadžbine“: Međuratna Mitrovica i veliki rat otkriva složenu političku upotrebu sećanja i obeležavanja u istoriji

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Muzej Srema biće domaćin izložbe koja duboko zaranja u međuratnu istoriju Mitrovice. Ova izložba ne samo da osvetljava način na koji je u tom periodu negovana uspomena na Veliki rat, već i kako je ta uspomena bila instrumentalizovana u političke svrhe.

Razdeljena na dve celine, izložba pruža uvid u delovanje zvaničnih organa vlasti kroz obeležavanje ključnih datuma kao što su Dan Ujedinjenja, Dan Oslobođenja i druge važne proslave. Centralna uloga u ovom delu izložbe pripada gradnji spomenika na Legetu, simbolu koji je bio povezan sa obeležavanjem godišnjice Legetske bitke i rođendana Prestolonaslednika Petra.

Drugi deo izložbe fokusira se na aktivnosti različitih udruženja srpskog i jugoslovenskog nacionalnog određenja. Udruženja poput Udruženja Četnika, Jadranske straže, i Sokolskog društva predstavljena su zajedno sa boračkim udruženjima i kulturnim klubovima, pružajući širok pregled političkog i kulturnog pejzaža tog vremena.

Izložba, zapravo, predstavlja vizuelni prikaz materijala iz kojeg je nastala istoimena monografija, koja će biti predstavljena javnosti 23. marta. Ova monografija obećava da će produbiti razumevanje međuratne Mitrovice i njenog odnosa prema Velikom ratu i dinastiji Karađorđević. Muzej Srema ponosno predstavlja ovu izložbu kao deo svog kontinuiranog angažmana u očuvanju i promociji kulturne baštine regije.

Možda Vam se svidi i