Ivana Ohmut: Put od mlade muzičke zvezde do mentora budućih talenata

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Mlada Mitrovčanka, Ivana Ohmut, deli svoju priču o ljubavi prema muzici, radu sa decom i ostvarenju svojih snova.

Mlada muzička zvezda Ivana Ohmut pronašla je svoju strast prema muzici još u najranijem detinjstvu. Sa samo sedam godina, upisala je osnovnu muzičku školu „Petar Krančević“, gde je započela svoje muzičko putovanje. Danas, sa 22 godine, Ivana je studentkinja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a svoj život posvećuje muzici, otkrivajući je sasvim slučajno. Klavir, koji je izabrao nju, kao da je bio sudbinski dar, nasleđen od prabake, čime je započela svoju intimnu vezu sa muzikom. Odabir smera muzičke pedagogije na Akademiji nije bio samo izraz ljubavi prema muzici, već i izraz velike naklonosti prema deci. Kroz svoje rane godine, Ivana je pokazala izuzetan talenat, osvajajući brojna takmičenja, uključujući prvo mesto na Međunarodnom takmičenju BANATUS TEMESIENSIS u Temišvaru, Rumunija.

Sa sedam godina, Ivana je kročila u svet muzike, upisala je osnovnu muzičku školu „Petar Krančević“ u Sremskoj Mitrovici, otvarajući vrata svetu muzike koji će postati neizostavan deo njenog života. Ta ljubav prema muzici vodila ju je ka odluci da upiše smer muzičke pedagogije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Klavir je bio ključni deo Ivaninog muzičkog putovanja, pružajući joj priliku da se izrazi i pronađe svoj poziv. Iako nije bio njen glavni predmet na fakultetu, Ivana mu je posvetila pažnju i ljubav, priznajući njegovu važnost u njenom umetničkom putu.

„Muzika je oduvek bila deo mog života, još od malih nogu. Upisala sam osnovnu muzičku školu u Sremskoj Mitrovici sa sedam godina i tada je sve počelo. Odlučila sam da nastavim svoje obrazovanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, studirajući muzičku pedagogiju. Inspiracija mi je bila ljubav prema muzici i deci, i osećaj da mogu svoju strast preneti na druge kroz rad sa decom.“

Tokom studija, Ivana je odlučila da upiše dodatni fakultet kako bi potpuno ispunila svoje snove. „Trenutno radim u rumskoj školi i uživam u ovom poslu. Završavam jedan fakultet i planiram da upišem klavir, dodatno,“ kaže Ivana, dok ističe rad sa decom kao svoju strast.


„Izuzetno sam zahvalna što mogu da ostvarim svoje snove kroz rad sa decom. Poslednje dve godine predstavljaju ostvarenje mog životnog poziva, a sledeći koncert sa mojim đacima je zakazan za 11. maja u Beogradu. Rad u školi u pećincima je za mene izuzetno inspirativno iskustvo. Imamo mnogo projekata, a nedavno smo organizovale prolećni koncert u aprilu, zajedno sa mojom koleginicom Brankom Trifunović. Zahvalna sam Braninom angažmanu i podršci koju mi pruža. Njen doprinos i podrška su od neprocenjive važnosti u mom profesionalnom razvoju. Ovo su tek počeci, ali već se osećam kao deo tima koji stvara nešto lepo i korisno kako za decu, tako i za nas. Učimo kako da našu ljubav prema radu sa decom i muzikom pretočimo u kvalitetne projekte koji imaju pozitivan uticaj na sve nas. Trenutno završavam fakultet i upisujem Master, kao i dodatni fakultet – klavir. Upoznavanje divne profesorke u Istočnom Sarajevu otvara nove mogućnosti, nadam se uspešnom putu i daljem školovanju. Moja najveća želja je da otvorim svoje privatno muzičko zabavište i da budem direktno povezana sa decom. Počela sam raditi u privatnoj školi u Novom Sadu, a sada sam deo rumskog obrazovnog sistema. Zahvalna sam koleginici Brani Trifunović na podršci i mentorstvu u ovom putovanju. Učimo kako da svoju ljubav prema radu sa decom i muzikom pretvorimo u nešto lepo i uspešno, kako za njih, tako i za nas.“

Na nedavno održanom Sirmium Music Fest-u. Sa dubokom ljubavlju prema deci i muzici, Ivana je pronašla svoje mesto u svetu obrazovanja i umetnosti, istovremeno ostvarujući uspehe u takmičenjima.

„Dobila sam posao, ispunjavam svoju ljubav prema deci i muzici, radim u školi i vodim decu na takmičenja“, kaže Ivana Ohmut, osvrćući se na svoj nedavni profesionalni put. Kroz svoj rad u školi i vođenje dece na takmičenja, Ivana je postigla značajan napredak u karijeri, istovremeno prenoseći svoju strast i znanje na naredne generacije muzičkih talenata.

Pripremajući decu za nastup na Sirmium Music Fest-u, Ivana je delila istu uzbuđenost sa svojim učenicima. „Zanimljivo je da je ovo meni bilo poslednje takmičenje, a mojoj deci prvo. Bila sam srećna i setila sam se sebe pre 5 godina“, rekla je Ivana, osvrćući se na svoje lično iskustvo na ovom takmičenju. Sa pobedom u svojoj kategoriji, Ivana je stavila krunu na svoj dosadašnji rad i postigla impresivan uspeh koji će joj dugo ostati u sećanju.

Sada, dok završava fakultet i upisuje Master, Ivana planira i upis na još jedan fakultet, ovaj put klavira. Sa nadom u budućnost, Ivana sebe vidi kao vlasnicu privatnog muzičkog zabavišta u svom rodnom gradu, Sremskoj Mitrovici.

Ivana ističe važnost rada sa decom i strast prema muzici koja je vodi kroz život. „Svaki dan učim, svako dete je individua za sebe i svako je drugačije. Detetu se može prići, to sam naučila, samo je pitanje načina,“ kaže ona.

„Život u Novom Sadu sada je moj svakodnevni ritam, ali kada god mogu, vraćam se u Sremsku Mitrovicu, gde je moje srce. Putovanje od 500 kilometara nedeljno ne predstavlja mi teret jer se radujem svakom trenutku provedenom u svojoj kući. Trenutno završavam studije i upisujem Master, a paralelno se upisujem i na drugi fakultet, ovog puta za klavir. Upoznala sam divnu profesorku u Istočnom Sarajevu i nadam se da će mi taj put biti uspešan kao i dosadašnji. Najveća želja mi je da se vratim u Sremsku Mitrovicu i otvorim muzičko zabavište za najmlađe jer njihova radost i kreativnost me najviše inspirišu. Tokom karijere, imala sam priliku da se povežem sa mnogom decom i muzikom, a često se dešavalo da me devojčice prate i kada napuste grad. Nedavno mi je jedno dete, koje je preselilo u Švajcarsku, poslalo poziv da ga posetim, što je bilo veoma dirljivo. Na početku karijere, postojale su sumnje u moju sposobnost da uspešno radim sa decom, ali sve je išlo kako treba. Radujem se novim prilikama i povratku u svoj rodni grad. Svaki dan učim, svesna sam da svako dete ima svoj put koji treba pratiti. Rad sa decom i muzikom za mene je životni san koji svakodnevno ostvarujem.“

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar