INTERAKTIVNA RADIONICA “Kako se postaje pisac“ i izložba dečijih likovnih radova „Sanjani svet“

Od strane Ozon
0 komentar

​U Sremska Mitrovica – prostorijama Mesne kancelarije Radenković organizovana je interaktivna radionica na temu „Kako se postaje pisac?“. Učesnici radionice bila su deca mešovite grupe vrtića „Lane“ iz Radenkovića koji pripada Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ iz Sremske Mitrovice sa vaspitačicom Tatjanom Milivojčević i deca učenici Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević  Narod“ iz Mačvanske Mitrovice područno odeljenje Radenković sa svojim učiteljicama Milicom Petrović i Biljanom Stanić. Domaćin radionice bio je matičar Mesne kancelarije Radenković Radojica Turudić. 

​Radojica Turudić je pesnik i prozni pisac koji je objaviodve knjige pesama „Želim da me neko pamti” 2014. i „Meni je potrebna mirna luka” 2018, kao i knjigu proze „Кao da je bilojuče” 2021. za koju je dobio Međunarodnu nagradu „Apollonsirmiensis” koju dodeljuje izdavač Edicija „Sirm“ iz SremskeMitrovice.

​Radionica je osmišljena kao razmena interpretacijapoetskih i proznih dela između dece i pisca. Pisac je decipredstavio odabrane pesme i pročitao odlomak iz knjige “Kao da je bilo juče”. Deca osnovnoškolskog uzrasta su po želji čitalasvoje priče inspirisane njihovim likovnim delima. Vaspitačica je pročitala tri priče dece predškolskog uzrasta. 

​Nakon predstavljanja svog stvaralaštva, kao i slušanjastvaralačkih dela pisca, deca su domaćinu radionice postavljalapitanja. Tom prilikom su saznala kako se postaje pisac, kada ikakvi su bili piščevi počeci, ko mu je bio uzor i kako se osećaokada je postao slavan. 

​Po završetku književnog dela programa vaspitačicaTatajana Milivojčević je upoznala prisutne sa temom izložbe, kao i vrstom dečijih likovnih dela – strip tablama. Prisutni susaznali kako je strip bosanskohercegovačkog autora AdnadinaJašarevića “Nedovršeni svijet” bio inspiracija deci za stvaranjesopstvenih strip priča na temu “Sanjani svet”. 

​Kako je poruka dečijih likovnih radova identična onoj kojuje deci uputio pisac domaćin, ista se može istaći kao bogatsvokoje su deca sa radionice ponela sa sobom, a to je da odraslitreba da sačuvaju dete u sebi, čime će granice mašte istvaralaštva kao vrhunske vrednosti kojoj teži svaka slobodnaličnost, doseći nesagledive visine.

Tatjana Milivojčević

Možda Vam se svidi i