FOTO Veče pesme uoči praznika Svetog Irineja Sremskog u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

U susret prazniku Svetog Irineja Sremskog, koji se slavi 7. aprila, ljubitelji pjevanja i tradicije okupili su se u nedjelju, 7. aprila 2024. godine, u Sremskoj Mitrovici. Okupljanje je imalo za cilj da se ljudi bolje upoznaju i prepoznaju po pesmama, te da pokažu bogatstvo kulturne raznolikosti ovog grada.

U prostorijama domaćina ovog događaja, Mitrovačkog kulturnog centra, okupili su se građani različitih nacionalnosti i kultura kako bi zajedno uživali u muzici i druženju.

„Sremska Mitrovica je grad koji krije bogatu multikulturalnu baštinu. Na ovom događaju imamo priliku da upoznamo različite melos, običaje i jezike, a da pritom ostanemo vjerni svojim korenima i identitetu. Ovo je prilika da pokažemo koliko smo zapravo bogati kao zajednica i da se ponosimo svojim nasleđem“, istaknuto je iz udruženja koje organizuje ovaj događaj..

Centralna figura ovog koncertnog druženja bio je zaštitnik organizatora, Sveti Irinej Sremski. Ovaj svetitelj poznat je po svojoj stradanja radi ljubavi prema Hristu 304. godine, po naredbi Proba, namesnika Panonije, za vreme vladavine rimskog cara Maksimijana.

Na Slavskom koncertu, održanom u galeriji „Lazar Vozarević“, nastupili su Društvo za negovanje ukrajinske kulture „Kolomejka“, čiji je rukovodilac Bogdan Lukač,

Društvo Rusina i vokalnu grupu „Rusinski slavuji“, na čelu sa Vladimirom Balašćakom, Katedralni zbor „Sveta Cecilija“ iz Katedrale Svetog Dimitrija, kojim rukovodi sestra Cecilija Tomkić, Udrženje „Bingo“ – vokalni ansambl „Polifonika“, pod vođstvom Jovanke Ivanić i gosti iz Rume – hor Srpskog crkvenog pevačkog društva „Vera“, kojim diriguje Jelena Raković.
Po završetku, koncertnao druženje je nastavljeno u prostoru Centra za kulturu „Sirmijumart“.

Okupljanje je prošlo u duhu zajedništva, a svi prisutni su se složili da ovakvi događaji doprinose jačanju veza među građanima i promociji kulturnog nasleđa Sremske Mitrovice.

Događaj je završen sa optimizmom i željom za daljim organizovanjem ovakvih susreta koji doprinose promociji multikulturalnosti i zajedništva u ovom gradu.

Možda Vam se svidi i