EKO SORA Kamp „Zasavica 2024“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U organizaciji Vlade Republike Srbije, preko kancelarije Ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, Grada Sremska Mitrovica i Pokreta gorana Sremska Mitrovica – SRP Zasavica, ove godine se održava EKO SORA kamp „Zasavica 2024“.

Cilj ovog kampa je da ohrabri decu i mlade Srbe u dijaspori i okruženju da otkriju kulturno nasleđe svoje otadžbine kroz volonterski rad, istraživanje zaštićenog prirodnog dobra i aktivnosti na merama sanacije ekosistema uklanjanjem alohtonih invazivnih vrsta na pašnjaku Valjevac.

Mladi učesnici, starosti od 14 do 20 godina, će tokom sedmodnevnog boravka imati priliku da se uključe u raznovrsne radne i društvene aktivnosti u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“.

  • Uklanjanje invazivnih vrsta: Učesnici će raditi na sanaciji ekosistema, što uključuje uklanjanje alohtonih invazivnih vrsta sa pašnjaka Valjevac.

Društvene Aktivnosti

  • Posete istorijskim i kulturnim objektima: Učesnici će posetiti značajne istorijske i kulturne objekte i institucije u Sremskoj Mitrovici i na Fruškoj gori.
  • Radionice: Kamp će uključivati radionice na kojima će učesnici učiti ili obnavljati znanja iz srpskog jezika, istorije, geografije, kao i umeća starog zanata. Takođe, biće održane radionice na temu uspešne komunikacije i volonterskog aktivizma.

Pored radnih i edukativnih aktivnosti, kamp pruža priliku mladima da pokažu svoju kreativnost, originalnost i veštine kroz različite zadatke i projekte. Učesnici će imati priliku da se bave raznim kreativnim radionicama, što će doprineti njihovom ličnom i društvenom razvoju.

EKO SORA kamp „Zasavica 2024“ je jedinstvena prilika za mlade Srbe iz dijaspore i okruženja da se povežu sa svojom kulturnom baštinom, nauče nove veštine i doprinesu očuvanju prirodnih resursa. Ovaj kamp ne samo da promoviše volonterski rad i ekološku svest, već i omogućava mladima da razvijaju svoje socijalne i kreativne veštine, što će im koristiti u budućem životu i karijeri.

Ovaj značajan projekat ima potencijal da postane tradicija i da inspiriše mlade generacije da aktivno učestvuju u očuvanju i promociji kulturnog i prirodnog nasleđa Srbije.

Možda Vam se svidi i