„Batut“ upozorava: Opasni vremenski uslovi pred nama – Sremska Mitrovica među pogođenim gradovima!

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ upozorava da će Sremska Mitrovica biti među gradovima pogođenim predstojećim toplotnim talasom. Danas i sutra se očekuju ekstremni vremenski uslovi koji mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, posebno za osetljive populacione grupe poput male dece, trudnica, starijih osoba i hroničnih bolesnika.

Toplotni stres može dovesti do različitih zdravstvenih problema, naročito kod osoba sa narušenim integritetom kože, kao što su opekotine. Da bi se smanjio rizik, Institut savetuje građanima da preduzmu mere lične zaštite:

  • Odeća: Nosite laganu, svetlu odeću koja omogućava cirkulaciju vazduha i uspešno oslobađanje toplote.
  • Rehidratacija: Redovno pijte vodu tokom celog dana, bez obzira na nivo fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi.
  • Kućni poslovi: Teške kućne poslove obavljajte u hladnijim delovima dana (ujutro ili uveče). Izbegavajte izlazak iz dobro klimatizovanih prostora tokom visokih temperatura, a ako je to neophodno, obezbedite redovnu rehidrataciju dok ste napolju.
  • Lična higijena: Održavajte ličnu higijenu i higijenske uslove prilikom pranja voća i povrća, kao i tokom pripreme hrane. Svaka dehidracija uzrokovana alimentarnom intoksikacijom, praćena dijarejom, može dodatno zakomplikovati zdravstveno stanje osobe.

Dodaje da se prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature u kategoriji veoma opasne pojave očekuju na teritoriji Južnobačkog okruga 21. i 22. juna, a grada Beograda, Severnobačkog, Severnobanatskog, Srednjobanatskog, Mačvanskog, Kolubarskog, Podunavskog i Pomoravskog okruga u subotu, 22. juna.

Na severu i u pojedinim zapadnim, južnim i centralnim delovima Srbije očekuju se vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha u kategoriji opasne pojave u periodu do 26. juna.

„Postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa do 23. juna na teriroriji grada Beograda, Južnobačkog, Severnobanatskog, Srednjebanatskog, Zapadnobačkog, Južnobanatskog i Pomoravskog okruga, a potencijalno i na teritoriji Severnobačkog, Sremskog, Mačvanskog, Kolubarskog, Braničevskog, Kosovskomitrovačkog, Podunavskog, Borskog i Nišavskog okruga“, navodi Batut u biometeorološkoj prognozi.

Sa aspekta zdravlja ljudi, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti, podseća Batut.

Možda Vam se svidi i