Zaštita puteva nižeg reda: Za teretna vozila kazne 50.000 dinara za izbegavanje korišćenja auto-puteva

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Srbije donela je značajne izmene u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima kako bi unapredila bezbednost u saobraćaju. Ove nove mere podrazumevaju pooštravanje kazni za određene saobraćajne prekršaje, posebno u vezi s nepoštovanjem znaka „obavezan smer“ za teretna vozila koja izbegavaju korišćenje auto-puteva i tako nanose štetu putevima nižeg reda, dok istovremeno ugrožavaju bezbednost saobraćaja na tim deonicama.

Prema usvojenim izmenama, predložena najviša novčana kazna za saobraćajni prekršaj iznosi 50.000 dinara, ili 25.000 dinara ukoliko se plati u roku od osam dana od dana prijema kazne. Ova kazna će biti primenjivana na teretna vozila koja, u tranzitu kroz Srbiju, namerno izbegavaju korišćenje auto-puteva kako bi izbegla plaćanje putarine.

Jedan od najznačajnijih razloga za donošenje ovih izmena jeste zaštita puteva nižeg reda, koji često trpe dodatna oštećenja zbog opterećenja teretnih vozila koja koriste alternativne puteve kako bi izbegla plaćanje putarine na auto-putevima. Ovakvo ponašanje ne samo da izaziva štetu na putevima, već takođe predstavlja ozbiljan rizik po bezbednost saobraćaja na tim deonicama.

U skladu s tim, vlada se trudi da uskladi ekonomske interese zemlje s unapređenjem bezbednosti u saobraćaju. Zbog toga su ove nove mere uvedene kako bi se smanjile zloupotrebe u vezi s putarinom i omogućilo održavanje kvaliteta i bezbednosti na putevima nižeg reda.

Uzmemo li u obzir da je putarina za celu deonicu autoputa Subotica-Beograd-Preševo iznosila 14.470 dinara, ova predložena kazna predstavlja osetno veći iznos i ima za cilj da odvrati vozače od nepoštovanja saobraćajnih propisa i izbegavanja plaćanja putarine.

Ove mere, kad stupe na snagu, trebale bi pomoći u osiguravanju da teretna vozila u tranzitu kroz Srbiju poštuju zakon i koriste predviđene puteve, čime će se očuvati bezbednost i kvalitet saobraćaja na svim deonicama u zemlji.

Možda Vam se svidi i