Zasavica 23: Vraća se ideja omladinskih radnih akcija

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Omladinskih radnih akcija sećaju se samo oni koji su bili omladinci do 1990. godine, a da će one biti ponovo u modi, ali u nekoj drugoj, savremenijoj varijanti, pokazaće prvi eko kamp, odnosno prva omladinska radna akcija u 21. veku, koja će biti održana tokom leta ove godine.

U Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“ ovog leta će biti organizovan prvi eko kamp pod nazivom „Zasavica 23“. Ideja za organizovanje prve radne akcije, potekla je iz Bare Zasavice, a podržana je od Ministarstva za dijasporu. Plan je da se sa realizacijom projekta počne tokom leta ove godine. Organizatori se nadaju da će radna akcija postati i tradicionalna i da će privući veliki broj mladih ljudi.

Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije, podržali su ideju za organizovanje prve radne akcije.

Mladalački zanos, humanizam, ideali, nesebičnost, samopožrtvovanje uvek su bili su pokretačka snaga, rekao je predsednik saveta udruženja omladinskih radnih akcija Srbije, Vuk Žugić.

-Naši mladi koji dođu na radnu akciju, prvi eko kamp, videće za početak prelepu Zasavicu. Uz rad i druženje, obilaske okoline, istorijskih i kulturnih vrednosti, obilazak Fruške gore, vratiće se sa najlepšim utiscima i već unapred se tome radujem.

Nekada je zahvaljujući mladosti, spremnosti, elanu i izvanrednoj količini pozitivne energije od jedne nerazvijene i zaostale države, ona stasala u red srednje razvijenih zemalja. Taj duh je teško opisati današnjoj mladoj generaciji, rekao je tokom konferencije za novinare Slobodan Simić, inicijator ideje organizacije prvog eko kampa.

-Voleo da iz cele ove priče, prenesemo taj duh koji je teško opisati mladoj generaciji. Želim da im što više približimo osećaj zajednice. U pitanju je duh radnih akcija, to vreme koje sam tamo proveo je najplaćenije radno vreme koje sam imao, baštinimo i sećamo se svega toga. Zadovoljstvo je to što će ovo biti na Zasavici, planiramo da okupimo sve, da zapalimo logorsku vatru, da se setimo druženja i lepog vremena. Biće raznih gostovanja umetnika i još mnogo drugih zanimljivih organizacija u toku eko kapa. Želimo da to sve probudimo, da napravimo lepu stvar. Želimo da napravimo tradiciju, posla uvek ima, kako na Zasavici tako i na drugim mestima.

Grad Sremska Mitrovica je spreman da pruži punu podršku i bude domaćin ovog kampa, rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović. Poželela je dobrodošlicu gostima i dodala da se raduje ovakvoj akciji.

-Znam da vam nije prvi put da ste ovde ali svakako ste svaki put dobrodošli, posebno kada sam čula da je jedna ovako lepa ideja, lep povod u pitanju.  Drago mi je da imamo podršku iz našeg grada, naše „Udarnike“ s kojima smo dugi niz godina, imali dosta zajedničkih akcija. Mogu da se pohvalim lepom saradnjom koju ćemo nastaviti. Ova ideja je stara ali i nova, grad je tu da podrži i da podršku koja bude potrebna da se jedna ovakva ideja o radnoj akciji realizuje u našem gradu.

Zoran Anđelković, posebni savetnik ministra – Kabinet ministartsva bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, naveo je da se prošle godine započeo razgovor o ovoj ideji, organizovanja eko kampa u vidu omladinske radne akcije.

-Ova ideja ima dvostruku funciju, uređenje Zasavice i da okupimo mlade ljude koji će učestvovati u akcijama eko kampa. Postoji ideja da se u Srbiji napravi više ovakvih kampova, kuturno umetnička kampove, sporske kampove i eko kampove, da se veliki broj mladih iz dijaspore priključi akcijama. Želimo da sa Gradovima radimo na ovakvim kampovima, da ih podržimo i finansiramo ovakve ideje. Bitna je društvena aktivnost koju bi mladi ljudi imali na ovakvim kampovima i da mladim ljudima iz dijaspore približimo Srbiju.

Možda Vam se svidi i