“Za lov potrebna je mirna glava” – Nikola Arambašić, mladi lovac i odličan učenik

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. “Za lov potrebna je ljubav, smirenost, opuštenost i mirna i zdrava glava”, smatra Nikola Arambašić (16) kome je lov sport kojim želi da se bavi. Volim da ustajem rano kada idem u lov. To ima neku svoju čaroliju, ta priroda ujutru…

Sve ga zanima, priča gotovo uskačući sebi u rečenicu i ne drži ga mesto. U sve što radi uživljava se maksimalno. Energija Nikole Arambašića vidljiva je na prvi pogled, ima mnogo planova za svoju budućnost, a za svoj hobi uvek nađe vremena. Kaže da je sve bilo spontano, otac ga je naučio svemu što je znao, istovremeno ne namećući – ništa. A i sam je takav, sve ga je interesovalo. Kao dete je prvi put otišao u lov…

Nikola je šumarski tehničar, odličan učenik koji je, kako kaže, imao sreće da upiše smer koji voli i koji je njegova budućnost.

“Moj otac je lovac, sa vazdušnom puškom sam se prvi put susreo sa osam godina, pre nego što mi je dao praznu pušku u ruke imao sam predavanje od sigurno dva sata, šta je to puška i koliko je to ustvari opasno, da to nije igračka i da ukoliko mi se svidja, dok ne porastem mogu samo da gledam.”

Ovaj sport, Nikoli je bio čudan ali pri prvom susretu sa šumom i prirodom naš sagovornik se zaljubljuje u lov. 

“Vodili su me svuda, pričali mi o prirodi i životinjama, samoinicijativno sam uzimao knjige i učio, lov nije samo puška, lov je umetnost a mnogi lovci danas se za svoj odlazak u šumu spremaju kao da idu u vojsku. Lovac treba da bude lovac.” priča Nikola.

Član sam lovačkog udruženja “Fazan” iz Morovića koje broji oko 50 aktivnih lovaca, dodaje Nikola.

On je najmlađi talenat lovačkog udruženja “Fazan” iz Morovića, učenik je drugog razreda Prehrambeno-šumarske i hemijske škole. Nakon završene srednje škole planira da upiše Šumarski fakultet u Beogradu, da nastavi svoju struku i vrati se u svoj Morović, u svoju šumariju. 

Osim lova Nikola se bavi i streljaštvom. Imao je priliku i da ode na takmičenje sa svojim školskim drugarima, gde su kao škola osvojili drugo mesto a on sam, treće, kao pojedinac. 

Prošlost ljudskog roda bila je nerazdvojno povezana sa lovom. Lovili su divljač koja im je obezbedivala hranu, odeću i sredstvo razmene. Lov se smatra kao prvo zanimanje čoveka. Danas za mnoge je lov sport pa tako samo u našem okruženju, u Sremu,  nalazi se najmanje 20 lovačkih društava.

U Sremu 90 odsto lovaca žive u prirodi, kod nas je lov narodni sport, dodaje Nikola. „Ponosan sam na svoj klub i na svoj Morović. Iako imam 16 godina, siguran sam da ću završiti fakultet, vratiti se u Morović i ostati lovac. Kako se kaže, mlad sam momak, ali već stari lovac“, završava u šali Nikola.

Bodirogić Rajko

Možda Vam se svidi i