Više od 80% Stanova kupljeno za keš

Od strane Ozon
0 komentar

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o načinu plaćanja nekretnina u Srbiji, više od 80% stanova kupljeno je gotovinom, dok je svega sedam odsto plaćeno iz kredita. Ovi podaci otkrivaju značajnu promenu u načinu finansiranja kupovine nekretnina u zemlji.

U prvoj polovini ove godine, ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u Srbiji iznosila je 3,3 milijarde evra, što predstavlja pad od 12% u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, upoređujući sa prvim polugodištem 2019. godine, pre pandemije, vrednost tržišta je porasla za 81%.

Ukupan broj kupoprodaja nepokretnosti u prvoj polovini ove godine iznosio je 60.014, što je 12% manje nego u istom periodu prošle godine. Ipak, u poređenju sa istim kvartalom 2019. godine, pre izbijanja pandemije, ovaj broj je porastao za 26%.

Kupovina stanova ima najveći udeo u ukupnoj vrednosti tržišta nepokretnosti, iznoseći 1,8 milijardi evra, što čini 54% ukupne vrednosti. Za kuće je izdvojeno 257,6 miliona evra (8% ukupne vrednosti), za građevinsko zemljište 220 miliona evra (7% ukupne vrednosti), za poslovne prostore 178 miliona evra (5% ukupne vrednosti), a za poljoprivredno zemljište 105,3 miliona evra (3% ukupne vrednosti).

Za kuće je izdvojeno 257,6 miliona evra (osam odsto od ukupne vrednosti), za građevinsko zemljište 220 miliona evra (sedam odsto od ukupne vrednosti), za poslovne prostore 178 miliona evra (pet odsto od ukupne vrednosti), za poljoprivredno zemljište 105,3 miliona evra (tri odsto od ukupne vrednosti), pokazuju podaci RGZ.

U Sremskoj Mitrovici u prvoj polovini ove godine prosečne cene kvadrata bile su 137. 573 dinara, a prosečna kvadratura koja se prodavala iznosi 48 m2.

Kada je reč o načinu plaćanja nekretnina, sedam odsto transakcija je plaćeno iz kredita, što predstavlja pad od pet odsto u odnosu na prethodnu godinu. Stanovi su najčešće plaćeni iz kredita, čineći 18% takvih transakcija.

U Beogradu, ukupno je potrošeno 1,7 milijardi evra na nepokretnosti u prvoj polovini ove godine, s kupovinom stanova kao dominantnom kategorijom sa 1,1 milijardi evra.

Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda za prvu polovinu 2023. godine pokazuje da se tržište nepokretnosti u Srbiji stabilizuje nakon dve godine dinamičnog rasta, koji je usledio nakon izbijanja pandemije.

Možda Vam se svidi i