Gužve na šalterima zbog računa za struju

Od strane Ozon
0 komentar

Iako je rok za plaćanje računa sa popustom 28. u mesecu, već od prošle sedmice na EPS-ovim šalterima širom zemlje su ogromne gužve. Domaćinstva račune za struju uglavnom dobijaju oko 15. u mesecu, ali zbog štrajka u Pošti mnogi još nisu dobili oktobarske račune. Građani kažu da su zabrinuti da će da plate zateznu kamatu ako račune ne plate na vreme, a ne žele ni da ostanu bez popusta od pet odsto za redovno plaćanje.

Izvršni direktor snabdevanja u EPS-u Radovan Stanić kaže za RTS da nema razloga za zabrinutost, „uvereni smo da će računi stići na vreme“.

Danas je 21. novembar, rok za plaćanje je 28. Mi očekujemo da će najveći broj naših građana biti u prilici da svoje račune plati na vreme i ostvari popust od pet odsto koji je omogućen za redovno plaćanje“, dodaje Stanić.

Stanić kaže da je EPS sve račune predao Pošti na podelu.

„Mi zaista očekujemo da će svi kupci u roku za plaćanje dobiti svoj račun. Bez obzira na to, predlažemo da svi posete portal eps.rs na kome mogu steći uvid u svoje račune i taj portal pruža niz mogućnosti. Možete videti svoju potrošnju unazad tri godine, sve uplate unazad tri godine. Nudi vam mogućnost da račun preuzmete i ima čak mogućnosti da ga platite, tako da nema potrebe da čekate u redovima na šalterima“, objašnjava Stanić za RTS.

Ističe da se pri tome plaća dvadesetak dinara, što nije trošak koji naplaćuje EPS, već trošak bankarske institucije preko koje se vrši plaćanje. 

„Znate i sami da je ta provizija daleko manja od plaćanja na šalterima pošta i nekih banaka“, dodaje Stanić.

Neka komunalna preduzeća su već pomerila rokove za plaćanje upravo zbog štrajka u Pošti. Na pitanje da li EPS razmišlja da uradi to isto, Stanić kaže da prate situaciju na terenu i da će u skladu sa tim postupati.

„Još jednom kažem da korišćenjem portala prestaje svaka potreba za čekanjem poštara, guranjem u redovima i čekanjem na kopiju računa“, poručio je Stanić.

Koliko građana ostvari pravo na popust?

Govoreći o tome koliko građana ostvari pravo na popust, Stanić ističe da najveći broj građana redovno izmiruje svoje obaveze.

„Čak i do 62 odsto naših građana plaća račune u roku i ostvaruje popust od pet odsto. To je negde na nivou od dva miliona do dva miliona i 100.000 građana koji svakog meseca ostvaruju popust“, navodi Stanić.

Od oktobra do marta građani i na osnovu štednje mogu ostvariti popust od 20 do 40 odsto.

„Preko 56 odsto građana je uspelo da ostvari popust na racionalnu potrošnju time što su svoju potrošnju u odnosu na jedan od dva oktobra, oktobra prošle i oktobra pretprošle godine, umanjili potrošnju za više od pet odsto. Time je ukupna potrošnja za oktobar ove godine za oko 7,5 odsto manja u odnosu na isti period prošle godine, a čak 19 odsto manja u odnosu na oktobar 2021. godine“, naglašava Stanić.

Poručuje da su građani ozbiljno shvatili mogućnost da uštede, a da su sa druge strane iskoristili mogućnost racionalnog korišćenja električne energije.

RTS 

Možda Vam se svidi i