VIDEO „Od begeša do prima”: Završen „Srem Folk Fest“ uz tamburaško veče

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. U utorak je završen 19. po redu Srem folk fest, a prema rečima organizatora ovogodišnji festival folklora je nadmašio sva očekivanja i poseta je bila rekordna. Sinoć je održano, nakon zvaničnog završetka Međunarodnog festivala folklora „SREM FOLK FEST“, u organizaciji Centra za kulturu „Sirmiumart” tamburaško veče „Od begeša do prima”.

Raznolik spektar muzike začinili su izvođači različitih Tamburaških sastava, pružajući ljubiteljima tamburice pravu poslasticu u vidu raznolikog repertoara i besprekornog izvođenja.

U okviru ove dugogodišnje manifestacije, poznate kao tamburaško veče „Od begeša do prima“, na sceni se smenjivalo šest tamburaških orkestara, svaki donoseći svoj jedinstveni pečat u svetu tamburaške muzike. Pripadnici svih uzrasta i ukusa imali su priliku da se prepuste zvucima tamburice i da se urone u svet dobrog raspoloženja.

U programu su učestvovali tamburaški orkestri „Da ne umre tambura” – Šašinci, „Još litar jedan” – Sremska Mitrovica, „Sremska banda” – Sremska Mitrovica, „Stara Promenada” – Sremska Mitrovica i „Tajna” – Ruma.

Protekle četiri dana, oko 15 hiljada Mitrovčana i gostiju Mitrovice je zaronilo u čaroliju 19. Međunarodnog festivala folklora „Srem Folk Fest“. Grad Sremska Mitrovica je zaista postao svet u malom, sa raznolikom ponudom umetnosti i kulture.

Na ovogodišnjem festivalu, koji njeguje bogatu narodnu pesmu, igru i nošnje različitih naroda širom sveta, učestvovalo je preko 600 izvođača iz 13 zemalja. Ovaj festival nije samo poznat po prisustvu velikog broja publike, već i po impresivnom broju učesnika. Organizatori festivala su ispunjeni zadovoljstvom zbog programa koji je ove godine bio izuzetno uspešan. Kroz muziku, igru i nastupe, stvorena je harmonija različitih kultura i civilizacija. Festival je poslužio kao most za saradnju i prijateljstvo među narodima koji su se okupili iz svih krajeva sveta u Mitrovicu.

Ovaj događaj nije samo prilika za promociju folklornih tradicija i kulture sveta, već i za promociju samog grada, lokalne sredine i zemlje u celini. „Srem Folk Fest“ se ponosi time što zadovoljava najviše svetske standarde Međunarodne federacije folklornih festivala CIOFF. Takođe, deluje pod patronatom Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-om kao čuvar kulturne baštine celog sveta.

Ovogodišnji nastupi uključivali su ansamble iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Gruzije, Indije, Meksika, Severne Makedonije, Slovačke, Turske, Hrvatske, Španije, Srbije i prvi put Nemačke, kao i grčki ansambl sa Kipra.

Sada je zavesa spuštena na scenu ovogodišnjeg „Srem Folk Festa“, a ansambli iz raznih delova sveta su još jednom prezentovali pesme i igre svojih kultura šetajući kroz grad, stvarajući neprocenjive uspomene i gradeći nova prijateljstva. Do sledećeg festivala, sećaćemo se ovog šarenog i veselog avgusta uz uspomene koje ćemo prelistavati u albumima. Festival je zatvoren u duhu veselih nota, uz izvođenje srpskog kola „Moravac“ kao simbol prijateljstva, a njime su se ponosno predstavili svi učesnici.

Možda Vam se svidi i