VIDEO „Grgurevačko leto“ održano prvi put na „Izvoru“

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. U selu Grgurevci, upriličeno je prvo izdanje „Grgurevačkog leta“ – manifestacije koja je za cilj imala da oživi duh zajednice i da slavi ruralni život, tradiciju i porodične vrednosti. Ova jedinstvena inicijativa je uspela da okupi meštane i posetioce različitih uzrasta.

Poseban deo događaja bio je posvećen najmlađima, koji su imali priliku da se zabave u okviru letnje dečije olimpijade. Takođe, „Kotlićijada“ je pružala posetiocima priliku da uživaju u autentičnim gastronomskim specijalitetima.

Veliku ulogu u organizaciji manifestacije imale su četiri grgurevačka udruženja žena, koja su na svojim štandovima predstavila ručno izrađene proizvode i domaće đakonije. Posebno zapažen je bio „Krcan“, šarenoliki petao napravljen od slame, koji je postao simbol manifestacije.

Priča o „Krcanima“, momcima koji su se veselo provodili pre ženidbe, je dodatno osvežila događaj i vezala ga za lokalnu tradiciju.

Organizatori su naglasili da će manifestacija, pod sloganom „Ostani na selu“, postati godišnji događaj koji će postepeno prerasti u tradiciju. Cilj je privući sve veći broj posetilaca, kako bi se upoznali sa lepotama ovog fruškogorskog sela i njegovim gostoprimljivim stanovnicima. „Grgurevačko leto“ se tako izdvaja kao priča o zajedništvu, nasleđu i očuvanju ruralnog duha u modernom svetu.

Na manifestaciji je takođe upriličeno i takmičenje u kuvanju paprikaša. Učešće je uzelo 38 ekipa, to je impozantan broj s obzirom da se ovakav vid takmičenja prvi put organizovao u selu.

Sve ekipe pokazale su izvanredno umeće u kuvanju paprikaša ali je prvo mesto pripalo ekipi iz Grgurevaca pod imenom „Kart“.

Možda Vam se svidi i