Marija Vučenović trenira za finale na seniorskom Svetskom prvenstvu u Budimpešti

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Dobro je počela sezonu Marija Vučenović (30), kada je u martu, na Evropskom kupu u bacanjima u Portugaliji, osvojila srebro, pošto je njeno koplje „letelo” 60,56 metara.
atletika

Nastavila je atletičarka iz Sremske Mitrovice, članica novosadskog AK Vojvodina, dobro da trenira za letnja takmičenja, ali je na mitingu u Grčkoj krajem maja „zaradila” povredu leđa, piše Dnevnik.

– To me je odvojilo tri sedmice od rada i propustila sam tri dobra mitinga koja su se bodovala za svetsku rang-listu. Uspela sam da se vratim u ritam i takmičila sam se 22. jula na Balkanskom prvenstvu u Kraljevu, kada sam bila četvrta s daljinom od 56,15 metara, a nedelju dana kasnije sam se nadmetala i na državnom, na istom stadionu, i bila prva s rezultatom 58,88 metara – rekla je za „Dnevnik” Marija Vučenović.

Učenica trenera Feđe Kamasija uspela je da, na osnovu svetske rang-liste, obezbedi mesto na Svetskom prvenstvu u Budimpešti (19.–27. avgust) i bude među devetoro srpskih reprezentativaca, pored Adriane Vilagoš, druga u bacanju koplja. Norma za planetarni šampionat bila je 63,80 metara, a Marija će put Mađarske s 36. pozicije na listi, poslednje koja vodi na najvažniju smotru ove sezone. Vučenovićeva će debitovati na seniorskom SP.

– Kao i uvek, cilj mi je plasman u finale. Imam iskustva na velikim takmičenjima i daću maksimum tamo. Znam da će me poneti atmosfera i tada ću biti na očekivanom nivou. Verovatno će norma za finale biti oko 62 metra – istakla je Marija, čiji je lični rekord 62,25 metara.

Vučenovićeva ima evropsku bronzu u konkurenciji mlađih seniorki i svetsku kao juniorka. Na seniorskom evropskom prvenstvu debitovala je 2018. godine u Berlinu (11. mesto u finalu), potom je učestvovala na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. (20. pozicija), a sada će napraviti još jedan važan korak u karijeri pošto će se prvi put pojaviti i na SP u toj konkurenciji.

– Od sledeće sedmice ću biti u Beogradu, gde ću trenirati na terenu pored Atletske dvorane sve do polaska u Budimpeštu 21. avgusta – poručila je Marija Vučenović.

Kvalifikacije u bacanju koplja na programu su 23. avgusta, a finale je dva dana kasnije.

Dnevnik

Možda Vam se svidi i