Uz poskupljenje struje najavilljeni i popusti za štednju

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, Srbija, Ozon media – Nakon nedavne odluke o poskupljenju električne energije i gasa, Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije (EPS) da nastavi sa davanjem popusta domaćinstvima koja efikasno štede struju. Ova inicijativa ima za cilj da nagradi građane za smanjenje potrošnje električne energije u narednoj zimskoj sezoni, koja traje od oktobra do marta.

Od 1. novembra, cena struje će biti viša za 8%, dok će cena gasa porasti za 10%. U cilju olakšavanja tereta ovih povećanja, Vlada Srbije želi da podstakne građane da budu energetski odgovorniji. Preporuka je da se popusti primene na račune za električnu energiju počevši od oktobra ove godine, pa zaključno sa martom sledeće godine.

U prošloj sezoni, domaćinstva koja su štedela struju ostvarila su popuste, a ovog puta su popusti povećani u odnosu na prošlu godinu. Popusti će se računati na osnovu uštede u potrošnji električne energije u poređenju sa prethodne dve godine.

Prema preporuci Vlade, popusti će se primenjivati na sledeći način:

  • Za uštedu energije od 5% do 15%, popust će iznositi 20%.
  • Za uštedu energije od 15% do 20%, popust će biti 25%.
  • Građani koji smanje potrošnju električne energije između 20% i 25%, ostvariće popust od 30%.
  • Oni koji uštede između 25% i 30%, imaće popust od 35%.
  • Najveći popust, od 40%, pripašće domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije za više od 30%.

Iz Vlade su istakli da je u periodu od oktobra prošle godine do marta 2023. godine potrošnja električne energije u domaćinstvima smanjena za oko 607 GWh u odnosu na isti period prethodne godine, a ukupno za oko 1.335 GWh. Ove impresivne uštede motivisale su vlasti da nastave sa popustima kako bi podstakle građane da nastave sa smanjenjem potrošnje struje.

Očekuje se da će ova inicijativa dodatno podstaknuti građane Srbije da preduzmu korake ka energetski efikasnom ponašanju i doprinesu smanjenju opterećenja na svojim računima za struju.

Možda Vam se svidi i