Uskoro nova pravila u saobraćaju: Oduzimanje vozila, kamere na uniformama, nova pravila za E-trotinete…

Od strane Ozon
0 komentar

Uskoro će stupiti na snagu nova pravila u saobraćaju u Srbiji, koja će imati značajan uticaj na nesavesne vozače. Ova nova pravila, doneta u sklopu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS), imaju za cilj poboljšanje bezbednosti na srpskim putevima, gde se godišnje dešava oko 600 saobraćajnih nesreća sa tragičnim ishodima. Ovi koraci su preduzeti u nadi da će se smanjiti ovaj zastrašujući broj nesreća.

Jedna od ključnih promena u ovom novom zakonu je mogućnost oduzimanja vozila nesavesnim vozačima. Policija će imati ovlašćenje da privremeno oduzme vozilo vozačima koji su prekršili određena pravila, a nakon pravosnažne presude, oduzimanje vozila može postati trajno. Ova mera ima za cilj da istovremeno deluje represivno i preventivno, kako bi se vozači odvratili od neodgovornog ponašanja na putevima.

Oduzimanje automobila

Jedna od izmena je mogućnost da policija prvo privremeno, a onda posle pravosnažne presude i trajno oduzme vozilo. Prema mišljenju pojedinih stručnjaka, to je dobra mera koja bi trebalo da postigne dobre rezultate i u represiji i u prevenciji. 

Vozilo će se oduzimati u ovih 18 slučajeva:

– Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila

– Odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja

– Prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja

– Prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju

– Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni „30“

– Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja

– Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača

– Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.)

– Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta

– Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije

– Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije

– Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom

– Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena

– Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja

– Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu

– Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu

– Preticanje kolone pod pratnjom

– Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Takođe, novi zakon donosi promene i u vezi profesionalnih vozača. S obzirom na manjak profesionalnih vozača, starosna granica za dobijanje vozačke dozvole za kamione i autobuse (kategorije C i D) je spuštena. Osobe koje su stekle sertifikat o stručnoj kompetentnosti i imaju 18 godina moći će da dobiju vozačku dozvolu za ove kategorije.

Profesionalni vozači

Zbog nedostatka vozača spuštena je starosna granica za dobijanje dozvole za kategorije C i D, odnosno kamione i autobuse. Predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja omogućava da vozačku dozvolu za kamione može dobiti i osoba sa navršenih 18 godina. Isto je predloženo i za autobuse, a zajednički preduslov je da ta osoba ima sertifikat o stručnoj kompetentnosti.

Detaljnije o novim pravilima za vozače kamiona i autobusa čitajte OVDE.

E-trotineti

Uvođenjem električnih trotineta i bicikala u zakonski okvir, vozači električnih trotineta će biti obavezni da koriste biciklističke staze ili trake, dok će vožnja po kolovozu biti dozvoljena samo na putevima gde je brzina ograničena na 30 km/h. Donja starosna granica za upravljanje trotinetima je 14 godina.

Detaljnije o novim pravilima za e-trotinete čitajte OVDE.

Kamere na uniformama

Još jedna značajna promena je uvođenje kamera na uniformama policajaca. Od 1. septembra, policajci će nositi kamere koje će snimati audio i vizuelno prilikom obavljanja službenih dužnosti. Ovo će pomoći u dokumentovanju njihovog rada, kontroli, sprečavanju zloupotreba i korupcije te unapređenju policijskih poslova.

Policajci koji na svojim uniformama budu nosili ove uređaje biće u obavezi da obaveste građanina da se postupanje prema njemu snima audio i vizuelno. 

Detaljnije o kamerama na uniformama čitajte OVDE.

Možda Vam se svidi i