Kamere na uniformama saobraćajaca na auto-putu i u presretačima širom zemlje

Od strane Ozon
0 komentar

Uvođenjem novog pilot-projekta, saobraćajna policija će od 1. septembra biti opremljena kamerama na svojim uniformama. Ova inovacija će početi sa saobraćajcima na auto-putu kroz Beograd i u presretačima širom zemlje, a kasnije će postati deo standardne opreme za sve saobraćajne policajce.

Ova tehnologija, osim što će značajno modernizovati način obavljanja policijskog rada, takođe će omogućiti transparentnost i sprečavanje eventualnih zloupotreba. Kamere će biti pričvršćene na vidljivom delu uniforme prilikom kontrole saobraćaja i zabeležiće sve aspekte intervencije. Ministar unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić, ističe da će ovaj sistem ne samo zaštititi integritet policajaca, već i građana od potencijalnih neregularnosti.

Jedna od ključnih prednosti ovog sistema jeste snimanje kompletnog procesa kontrole učesnika u saobraćaju. Ovo će biti od izuzetnog značaja u slučajevima kada se građani suoče sa optužbama za krivična dela ili saobraćajne prekršaje. Sud i tužilaštvo će imati pravo da traže snimke kao deo dokaza u postupcima, što će dodatno unaprediti objektivnost sudskih procesa.

Sigurnost podataka je ključna komponenta ovog sistema. Materijal snimljen kamerama će biti čuvan 45 dana, nakon čega će biti automatski izbrisan. Pristup ovim podacima će biti strog i regulisan, sa jasnim pravilima definisanim u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ovakav pristup garantuje sigurnost ličnih informacija i sprečava zloupotrebu.

Ova tehnologija je već u primeni u 13 evropskih država, poput Bugarske, Rumunije i Mađarske. Kamere su dizajnirane da budu funkcionalne i izdržljive – lako se kače na uniformu i pružaju širokougaoni snimak sa mogućnošću snimanja u HD i Full HD rezoluciji. Osim toga, 64 GB interne memorije omogućava zabeležavanje audio i video materijala tokom dužeg vremenskog perioda.

Karakteristike kamera 

– Kamera se kači na uniformu, sa prednje strane, na nosač koji je postavljen na deo uniforme (jakna, košulja, majica…);

– Dve varijante nosača (sa magnetom i klasično kačenje na džep);

– Kamera je izrađena od čvrstog materijala i otporna na udarce;

– Kamera je širokougaona (ugao vidljivosti 143 stepeni), uz mogućnost snimanja u HD i Full HD rezoluciji;

– 64 GB interne memorije;

– Radi na temperaturi od -20 do +50 stepeni;

– Kamerom može da se zabeleži audio i video-materijal u trajanju od 12-14 sati;

– Kada se uključi snimanje, kamera automatski snima audio i video.

Možda Vam se svidi i