Udruženi pomažu u renoviranju kuće u Šašincima. Ko može neka se pridruži

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U mestu Šašinci, zajednica se udružila kako bi pomogla mladiću Radetu Marelju, čija stara kuća preti da se sruši. Jedan majstor je ponudio da besplatno uradi radove na adaptaciji krova, drugi da prikupi crep za celu kuću, treći građu potrebnu za renoviranje, četvrti da bude radnik… ipak još je potrebno da se ova trošna kuča sredi i Radetu iz Šašinaca pomogne da ima pristojan život.

Sve je krenulo od jednog neobičnog oglasa na društvenim mrežama. Oglas je nudila trenerku po već niskoj ceni, a uz nju je bio komentar: „Da li neko zna za jeftinije trenerke?“ Jedna od članova grupe je odlučila da sazna ko bi mogao da želi još jeftiniju trenerku i tako je započela komunikaciju.

Ta žena iz Kraljeva je upoznala momka iz Šašinaca, Radeta, koji je živeo u teškim uslovima i nije video svetlu budućnost ispred sebe. Rade, ima 34 godine, trudio se koliko je mogao. Borio se sa teškim oblikom astme i radio gde god je bilo moguće. Njegova kuća bila je stara, trošna, i nisu postojali resursi za njenu obnovu.

„Dobio sam posao pre nekoliko meseci na gradskoj deponiji. Pomogli su mi iz Mesne zajednice. Plata je dobra, ali nije dovoljna da barem popravim krov. Nisam tražio pomoć; ponudili su je, i ja sam je prihvatio“, objašnjava Rade.

Radetova porodica nekada je bila dobrostojeća. Dok su njegovi baba i deda bili živi, njegovo detinjstvo bilo je bezbrižno. Međutim, vremenom su se stvari promenile. Počele su svađe između oca i strica, a porodično bogatstvo se rasplinulo. Od smrti bake i deke, stvari su krenule nizbrdo.

„Bio sam mali i nisam mogao ništa da uradim. Sada želim, ali nemam mogućnosti. Radim koliko mogu, ali astma mi ograničava mnoge poslove. Moram koristiti inhalator dva puta dnevno. Takođe uzimam lekove zbog polipa i alergija. Voleo bih da mogu raditi sve što se nudi, ali ne mogu. Sada radim i sa maskom, inače ne mogu. Moj otac je invalid i prima socijalnu pomoć“, dodaje Rade.

Njegova mladost bila je obeležena problemima koje nije mogao rešiti. Otac se razboleo, nije imao socijalnu pomoć, a poljoprivredna penzija nije bila isplaćivana. Jedini prijatelj mu je pomogao u tim teškim trenucima.

Sada, na horizontu se pojavila nada. Udruženje „Naši Srbi“ ponudilo se da pomogne Radetu slanjem ogreva. Pridružili su se i građani koji su ponudili svoju pomoć oko popravke kuće, posebno krova koji je prioritet.

„Krov je odavno propao, a oluja je dodatno skinula crepove. Ova podrška znači mnogo za mene i moju porodicu. Hvala svim dobrim ljudima koji su se udružili kako bi nam pomogli“, kaže Rade.

Radovi počinju u ponedeljak, 13. novembra, a besplatno će ih izvoditi majstor Mario Dinulović, poznat kao Majstor Mario.

Majstor Mario nije tražio naknadu za svoj rad, ali je neophodno sakupiti sredstva za materijal koji će biti upotrebljen za obnovu krova. Trenutno nedostaje određena količina materijala, uključujući crep, žljebnjake, letve i daske. Ovo je gde građani i dalje igraju ključnu ulogu u podršci Radtu.

Crep: 1700 komada, žljebnjaci: 60 komada, letve: 600 metara i daske: 1,2 kubika

Svi ovi materijali trebaju biti dostupni na mestu radova u nedelju, kako bi radovi mogli da počnu u ponedeljak ujutru, tačno u 07 sati. Ovo je prilika za sve ljude dobre volje da se pridruže i pruže podršku Radetu iz Šašinaca.

Osim Majstora Marija, limarske radove takođe će besplatno obaviti Miodrag Šakotić, limar iz Zrenjanina. Šakotić će obezbediti potreban materijal i izvršiti sve limarske radove kako bi kuća ponovo bila sigurna i funkcionalna.

Svi koji žele da se pridruže ovom naporu ili da pruže finansijsku podršku mogu da pozovu organizatore ili da uplate novac putem žiro računa. Ako neko može pomoći u hrani za radnike, kojih će dobrovoljno biti oko deset, može se takođe prijaviti i pozvati sveštenika Sinišu Maljika. Ovo je još jedan primer kako zajednica može da se udruži kako bi promenila život nekome kome je pomoć preko potrebna.

Mario Dinulović: 064 2041640

Sveštenik Siniša Maljik 063 288 144

Dražen 0642338363

ili žiro račun: Raduško Marelj 265 624646 930

Možda Vam se svidi i