„Udarnik“ – Kad se vredne ruke slože, sve se može

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru akcije koju Udruženje građana „Udarnik“ organizuje već nekoliko godina, juče su aktivisti ovog udruženja očistili kanal Čikas u Sremskoj mitrovici.

Aktivisti Udruženja očistili su deo kanala Čikas, gde su otpad prikupili u 15 džakova smeća iz kanala. Marinko Krsić predsednik Udruzenja građana „Udarnik“ iz Sremske Mitrovice, najavljuje još akcija ovog udruženja.

Udruženje građana „Udarnik “ iz Sremske Mitrovice okuplja nekadašnje učesnike Omladinskih radnih akcija i sve one koji žele da učestvuju u radu ovog udruženja. U istom stroju nalaze se stariji i mladi željni da se brinu o uređenju  svog grada i svoje okoline.
Nekadašnje omladinske radne akcije na uređenju zemlje počele su da se organizuju još pre nego što se završio drugi svetski rat, dok su još trajale borbe sa okupatorom.
Omladinci su prvo organizovali prikupljanje letine za gladno stanovništvo ratom opustošene zemlje. Odmah po završetku drugog svetskog rata dobrovoljne omladinske radne akcije organizovane su sa ciljem da se ponovo izgradi sve ono što je okupator porušio. Godinama su svojim rukama omladinci i omladinke gradili pruge, podizali hidrocentrale, gradili puteve i pošumljavali goleti, izgradili Novi Beograd.
Iz Sremske Mitrovice dugo godina hiljade i hiljade omladinaca i omladinki odlazilo je u sastavu Mitrovačkih brigada širom nekadašnje Jugoslavije kako bi gradili svoju zemlju a na tim akcijama gradili su i sami sebe, svoj duh, telo i um.
Na uspomenu i očuvanje tradicije nekadašnjih omladinskih radnih akcija, entuzijasti u Sremskoj Mitrovici osnovali su ovo udruženje koje svakim danom okuplja sve više pristalica. 

Možda Vam se svidi i