U subotu su letnje zadušnice

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Pravoslavni hrišćani u subotu, 03. maja slave Duhovne ili letnje zadušnice, koje skoro uvek u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha).

Osim odlaska na groblje običaj je i da se milostinja razdeli prosjacima.

Na današni dan dan pravoslavni hrišćani posvećuju svojim umrlim precima i, prema tradiciji, posećuju grobove, prislužuju sveće i služe pomene.

Vernici upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života.

Zadušnice se uvek obeležavaju u subotu i tim povodom se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

U Crkvi se na zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova iz Četvrtog veka: „Pomozite pokojnima i pominjite ih“.

Običaj je u narodu da se o zadušnicama, kao i o parastosima, iznose mnoga jela. Verovanje je, da ta iznesena jela treba da se razdele sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga. Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

Osim letnjih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim prolećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.

Možda Vam se svidi i