U selu Batrovci, deda (90) već dve godine ustupa kuću migrantima

Od strane Ozon
0 komentar

U utorak uveče, na ulazu u selo Batrovci, nedaleko od graničnog prelaza, mladić (19) je brutalno izboden u napadu od strane grupe Avganistanaca. Prema informacijama koje je pružio drugi muškarac, njih dvojica su bili žrtve napada od strane nepoznatih lica dok su se približavali selu.

Prema priči očevidaca na graničnom prelazu, dva muškarca su prišla ulazu u selo kada su iznenada napadnuti. Nepoznati napadači su počeli vikati na njih na jeziku koji nisu razumeli, a potom ih i fizički napali. Mladića (19) su odvukli u obližnju šumu. Drugi muškarac (35) je uspeo da pobegne od napadača i uputio se prema graničnom prelazu, gde je u panici zatražio pomoć i molio da pronađu njegovog rođaka.

Patrola je krenula da pretraži deo puta, na kome su na žalost pronašli mladića (19) kome više nije bilo pomoći. Mladić je imao nekoliko ubodnih rana na telu.

Muškarac koji je uspeo da pobegne prebačen u policijsku stanicu u Šidu, gde je prepoznao jednog od napadača. Kako saznajemo policija intezivno traga za migrantom iz Avganistana.

Oba muškarca, su albanske nacionalnosti, prešla su granični prelaz Batrovci i krenula peške prema selu Batrovci.

Iako su incidenti poput ovog retki, selo Batrovci se suočava s problemima migrantima koji se često nastanjuju u obližnjim šumama. Meštani sela primetili su da migranti dolaze u grupama prema granici ili se kreću prema granici ili putem prema mestu Lipovac u Hrvatskoj.

Svakodnevno se pojavljuju novi migranti u blizini granice, iako se preduzimaju policijske akcije kako bi se kontrolisala situacija. Lokalni meštani su izrazili zabrinutost zbog sve manjeg broja stanovnika koji žele da ostanu u selu. Vlasnik jedne kuće u selu pruža smeštaj migrantima već gotovo dve godine. Iako tvrdi da nema problema sa migrantima i da su mirni i disciplinovani, lokalni meštani izražavaju zabrinutost zbog prisustva migranata u blizini graničnog prelaza i na samom ulasku u selo.

„Nemamo problema, ali sve je manje meštana koji žele da ostanu u selu. Problem je i kuća na ulazu u selo gde je jedan meštain pre skoro dve godine dao migrantima da žive u njegovoj kući. kako i zašto, to ne znamo,“ kaže jedan meštanin.

U selu Batrovci kuća u kojoj godinama žive migranti

Nije poznato da li su napadači na dva muškarca izašli iz ove kuće, ali je ona „trn u oku meštanima“

Prolazeći kroz ovo mesto nismo zatekli skoro nikoga, jedan meštanin u kafani, par koji je šetao decu i dva starija stanovnika na klupi u centru sela. Jedan od njih je i vlasnik kuće u kojoj već neko vreme žive migranti.

„Oni su kod mene skoro dve godine. Bude ih oko desetak. Plaćaju struju, račune… nisam nikada imao problema“, priča vlasnik kuće u kojoj žuve migranti. On tvrdi da se oni sada ne nalaze u kući, već da su podigli šator u šumi. „Nisu sada tu, policija je bila dva puta. Ja nisam ništa čuo ni video“, stariji tvrdi meštanin Batrovaca.

Meštani kažu da je, koliko je njima poznato, ovaj stariji meštanin već dobio krivičnu prijavu zbog primanja migranata. „Ne znamo zašto oni tu ostaju, u blizini je prihvatni centar, Adaševci, ne treba da budu u toj kući“ i dodaju da se nadaju da će i to biti rešeno na dobrobit svih.

Kuća se nalazi na oko 1.5 kilometar od graničnog prelaza, na samom ulasku u selo Batrovci. U blizini je i izlazak na auto put, gde kamioni u redovima čekaju na prelazak granice. Kuća je trošna, ispisana znakovima i opasana zelenom tkaninom, pa prolaznici ne mogu da vide šta se dešava u dvorištu.

Činjenica je da ovaj stariji meštanin u svoju kuću prima migrante i da kako on tvrdi nije siguran koliko njih ima i ko su oni. „Probudio sam se jedno jutro, pre odprilike dve godine, njih petnaestak je spavalo u mojoj šupi. Živim sam pa sam pomislio da pustim da budu u kući, meni to ne smeta, ne znam zašto bi nekom drugom smetalo“, rekao je starac koji ima oko 90 godina.

Policija je reagovala u više navrata zbog prisustva migranata u ovom selu, a meštani se nadaju da će se situacija brzo rešiti na dobrobit svih stanovnika.

Možda Vam se svidi i