Trčanje i mršavljenje: Zašto je lagano trčanje bolje za sagorevanje masnih naslaga od brzog trčanja?

Od strane Ozon
0 komentar

Trčanje je jedan od najboljih i najefikasnijih načina vežbanja za sagorevanje masnih naslaga i mršavljenja. Mnogi sadašnji trkači su prvobitno želeli da smršaju i da povećaju svoj nivo fizičke kondicije.

Istina je da se trčanjem najbolje skida višak kilograma iz masnog tkiva. Ako se odlučite da trčanjem smršate, postoje dobre i manje dobre strane ove metode.

Naravno, kao što i sami znate, mršavljanje trčanjem, a ni bilo kojim drugim sportom, ne može da vas transformiše za kratko vreme. Kao i u životu, budite strpljivi, pazite šta jedete i trčite po svom programu – rezultat je neminovan.

Lagano trčanje je efikasnije za sagorevanje masnih naslaga od brzog trčanja, i zato – trčite polako. Postepeno dođite u kondiciju da biste došli do toga da možete dugo da trčite laganim tempom. To je najefikasniji način da smršate.

Strategija za mršavljenje

Utvrđeno je da je četiri sata trčanja nedeljno sasvim dovoljno da biste na najbolji način gubili suvišne kilograme. Ako ovu brojku iskažemo kao razdaljinu koju bi trebalo da pređete trčeći laganim tempom, to bi bilo oko 32km nedeljno. Ovaj napor će vam obezbediti nedeljno 2000-2500 kalorija manje.

Naravno, nećete odmah moći da uskočite u patike i trčite ovoliko. U trčanju je najbitnije polako krenuti i planski povećavati dužinu. Ako naglo povećavate pređene kilometre dovešćete svoje telo u opasnost od povreda, što će negativno uticati na vaše planove da smršate.Duga lagana trčanja su ono što vam treba. Sporo trčanje, za razliku od brzog, stavlja vas u zonu sagorevanja masti. U ovoj zoni organizam kao 90% goriva koristi mast. Svaka zona je određena srčanim pulsom i zavisi od pola, godišta i fizičke pripremljenosti osobe.

Strategija je da u toku radne nedelje imate kraće treninge od recimo pola sata do sat vremena, a tokom vikenda dugo lagano trčanje, koje će trajati najmanje sat vremena. Kraća trčanja su tu da steknete formu bez opasnosti da se pretrenirate i porvredite, a dugo lagano trčanje ima za svrhu sticanje izdržljivosti i sagorevanje masti.

Kako budete napredovali kroz vreme i kad već popravite svoju kondiciju i stvorite “bazu”, za šta će vam trebati nekoliko meseci, moćićete da ubacite u svoj trening i brže treninge. Brzi -tempo treninzi će vas učiniti bržim, takođe ćete trošiti i dosta kalorija, a uz to ubrzavate i metabolizam. No naš savet je da krenete polako (i na verme), izbegavajući neke od najčešćih grešaka na početku trčanja.

Budite uporni

Ako postoji tajna za uspeh u mršavljenju trčanjem, to je upornost / posvećenost. Budite uporni u vašim treninzima, ako budete trčali samo jednom nedeljno, to vam neće ništa značiti. Takođe neće vam biti dovoljno da ove nedelje istrčite tih 32 km a sledeće ništa.

Najbolje je da trčite redovno i to 3-5 puta nedeljno. Ako vam nedostaje motivacije, pronađite partnera ili se učlanite u Školu trčanja i pronađite društvo za trčanje koje će vas motivisati i podržati na vašem putu.

Menjajte navike

Ne budite rob navikama, sve što vam se učini monotono ili vas više ne zadovoljava – promenite! Ako vam je staza dosadila, promenite lokaciju. Ako je staza kružna trčite u drugom smeru, nekad trčite na vreme, nekada na zadatu dužinu. Sve što promenite će vas osnažiti da nastavite još intezivnije. U svakom slučaju, promena je dobrodošla.

Kalorije i trčanje

Ako vam je cilj da zdravo smršate i istovremeno postanete trkač, moraćete zdravo da se hranite. Gubićete na težini samo ako trošite više kalorija ne

Sve o trčanju čitajte na trcanje.rs

Možda Vam se svidi i